AKO JE I RIM, MNOGO JE: Amerikance odrali za 13 evra po porciji sladoleda!
Foto: AP

Račun za Ginisa

AKO JE I RIM, MNOGO JE: Amerikance odrali za 13 evra po porciji sladoleda!

Planeta -
Turisti nisu znali da će skuplje platiti ako sede u bašti kafića, pa se šokirali kad su videli račun

RIM - Ugostiteljska disciplina pod nazivom ''kako odrati stranog turistu“, popularna u gotovo svakoj mediteranskoj zemlji, dobila je pobednika leta 2014. u Rimu, gde je američki bračnipar pozvao policiju kad im je po porciji sladoleda u kafiću naplaćeno 13 evra.

Američki turisti Džejms i Merijen Lučijani bili su toliko šokirani kad im je konobar rekao da treba da plate 42 evra za tri porcije sladoleda i vodu, da su u pomoć pozvali policiju tražeći istragu povodom ove neobične "pljačke", piše britanski Telegraf..

"Upravo smo platili 59 evra za čitavu večeru, uključujući litar vina, a onda smo dobili račun od 42 evra za đelato", požalio se novinarima Džejmsk Lučijani, čija priča je dospela u brojne italijanske, britanske i američke medije.

Kafić u kojem su naručili sladoled zove se "Il Cafe", a vlasnik se da su Amerikanci sami krivi jer nisu prvo pogledali cene, pa naručili.

I Il Cafe ima politiku da naplaćuje istu narudžbinu u zavisnosti od toga gde je konzumirata, Foto Printscreen Google Maps
I Il Cafe ima politiku da naplaćuje istu narudžbinu u zavisnosti od toga gde je konzumirata, Foto Printscreen Google Maps

Naime, Rim je poznat – ili zloglasan, kako se uzme – po tome što kafići i restorani različito naplaćuju istu narodžbinu u zavisnosti od toga gde se ona konzumira; za šankom, za stolom u unutrašnjosti kafića ili napolju u bašti. Strani turisti često misle da su "opljačkani" jer u cenovniku piše da je kafa, na primer, jedan evro, ali ne znaju da će biti triput skuplja ako, na primer, sede napolju u bašti kafića. Piće u baštama je najskuplje jer se u račun ugrađuje i slušanje muzike.

"Dobro smo se čuvali da nas u Rimu ne opelješe džeparoši, ali nikad ne bih pomislio da će me ovako prevariti na ovom mestu", žali se Džejms, aemrička žrtva preskupog rimskog sladoleda.

Večiti grad svakog leda završi u američkim i britanskim medijima zbog sličnih iskustava ''opljačkanih“ turista, a prošlogodišnji rekorder bio je vlasnik poslastičarnice "Antica Roma", koji je britanskim turistima naplatio 16 evra po kornetu sladoleda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track