ALBANCI PRETE: Skoplje je srce Albanije!

Ne prestaju da parališu Makedoniju

ALBANCI PRETE: Skoplje je srce Albanije!

Planeta -
Grupe koje danima protestuju zbog presude njihovim sunarodnicima za ubistvo petorice Makedonaca izazivaju strah od realizacije ideje o „prirodnoj Albaniji“

SKOPLJE - Albanci koji već nekoliko dana izlaze na ulice Skoplja, ali i Tirane i Skadra, tražeći da iz zatvora budu pušteni njihovi sunarodnici koji su na Uskrs 2012. brutalno ubili petoricu Makedonaca, tokom poslednjeg okupljanja uzvikivali su „Skoplje, srce Albanije“ i „Jedan narod, jedan san“. Pored toga, albanski nacionalisti su u srcu Prištine zapalili makedonsku zastavu ispred Ambasade Makedonije.

Pripremaju protesteOštre reči i poruke pripadnika albanske manjine, kojih prema popisu stanovništva iz 2002. u Makedoniji ima 509.083, a pretpostavlja se i znatno više, protumačene su u zemlji naših južnih suseda kao još jedan vid ozbiljnih pretnji po stabilnost države. Prema navodima pojedinih medija, Albanci su po društvenim mrežama počeli da se okupljaju i pripremaju još masovnije demonstracije u Skoplju, koje će trajati dok ne budu oslobođena šestorica ubica. To bi, prema brojnim komentarima, moglo biti uvod u još veću dramu u Makedoniji, ali i korak ka ispunjenju ideja o stvaranju „prirodne“ ili „velike Albanije“. Naime, albanski nacionalisti teže širenju svojih granica, ne samo ka Makedoniji i Srbiji već i Crnoj Gori i Grčkoj, i te težnje neskriveno su iskazivali poslednjih godina.

Projekat o stvaranju „prirodne Albanije“ pokrenuo je 2010. direktor Instituta za regionalne prognoze u Tirani Kočo Danaj. Prema toj ideji, njegova zemlja treba da afirmiše granice predviđene aktom od pre jednog veka na Skupštini u Valoni, koji predstavlja Albaniju izgrađenu na osnovu četiri osmanska vilajeta. U toj zemlji bilo bi 100 odsto Albanaca i albanske većine u granicama od Preševa u Srbiji do Preveza u Grčkoj i od Drača u Albaniji do Skoplja u Makedoniji.

Uništavali obeležjaInače, makedonski mediji preneli su da su se tokom demonstracija na ulicama Skoplja osetile ekspanzionističke težnje albanskog življa. Podsetimo, pripadnici albanske manjine uništavali su spomenike, a u petak su se sukobili s policijom, pri čemu je povređeno najmanje 22 ljudi. Tenzije su dostigle vrhunac kad se grupa Albanaca okupila u utorak u Prištini, na protestu pod nazivom „Protiv nasilja nad Albancima u Makedoniji“, i spalila makedonsku zastavu.

Upozorenje analitičar Predrag Simić o stanju u regionu MAKEDONIJI PRETI GRAĐANSKI RATProfesor na Fakultetu političkih nauka i politički analitičar Predrag Simić rekao je za Kurir da Makedonija jeste na pragu građanskog rata i da je nagoveštaja za to bilo i ranije.- Posle Kosova, poznato je da je sledeća meta velikoalbanskog nacionalizma Makedonija. Ta država je veoma pogodna zbog velike izolacije. Mir u južnom Balkanu u velikoj meri zavisi od dešavanja u Makedoniji. Neredi ili građanski rat ugrozili bi ceo region. Trenutno preti nastavak neprijateljstva. To je ozbiljno upozorenje i za Srbiju. Svet ne sme da ignoriše situaciju i da ostane po strani. EU, NATO i UN moraju da raspletu taj balkanski čvor. Bilo bi neodgovorno ostaviti Makedonce same da se nose s velikoalbanskim nacionalizmom - istakao je Simić.Osudila paljenjeJAHJAGA: MI SMO DRUŠTVO DEMOKRATIJEPredsednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je paljenje makedonske zastave na protestu u Prištini i zahtevala od organa reda da počinioce izvedu pred lice pravde.- Pravo na protest garantovano je ustavom i zakonima, ali takvo ponašanje ima za cilj podstrekavanje mržnje, što je u suprotnosti s vrednostima i idealima koje imamo kao demokratsko društvo - istakla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track