ALŽIRSKI DŽIHADISTI BRANE ISIL: Oteli Francuza i traže prekid bombardovanja ili će ga ubiti
Foto: AP

Teroristi se ispomažu

ALŽIRSKI DŽIHADISTI BRANE ISIL: Oteli Francuza i traže prekid bombardovanja ili će ga ubiti

Planeta -
Snimak na kom Erve Pjer Gurdel moli predsednika Francuske da ga spase je autentičan, potvrilo francusko ministarstvo spoljnih poslova

ALŽIR/PARIZ - U Alžiru je kidnapovan francuski državljanin, a odgovornost je preuzela ekstremistička grupa pod imenom Vojnici kalifata koja je, u objavljenom video snimku na Jutjubu, zapretila da će ga ubiti u roku od 24 sata ako Pariz ne obustavi vazdušne udare protiv Islamske države (ISIL) u Iraku.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova je potvrdilo autentičnost snimka, navodeći da je u nedelju otet Erve Pjer Gurdel (55).

"Pretnje koje je iznela ova teroristička grupa još jednom pokazuju izuzetnu okrutnost Islamske države i onih koji kažu da su s njima povezani", navodi se u saopštenju ministarstva.

Grupa Vojnici kalifata, koja je prekinula saradnju sa Al Kaidom Islamskog Magreba, 14. septembra se zaklela na vernost ISIL, podseća Rojters.

Erve Pjer Gurdel je u Alžiru planinario s dva prijatelja kad je otet, Foto Printscreen yt
Erve Pjer Gurdel je u Alžiru planinario s dva prijatelja kad je otet, Foto Printscreen yt

Gurdel je u video snimku pozvao predsednika Fransoa Olanda da obustavi vazdušne udare u Iraku. Predstavio se imenom, rekao koliko ima godina i kad je rođen, a onda naveo da je stigao u Alžir pre dva dana i da je narednog dana otet.

"U rukama sam Džund al-Kalife, alžirske oružane grupe. Ta grupa je tražila od mene da zahtevam od vas da ne intervenišete u Iraku", kazao je Francuz, misleći na Olanda.

"Drže me kao taoca i gospodine predsedniče, molim vas da učinite sve da me izvučete iz ove grozne situacije, i ja vam se zahvaljujem", dodao je on.

Nešto ranije, u Parizu je saopšteno da je državljanin Francuske otet u planinskoj oblasti na istoku Alžira, gde je provodio godišnji odmor. Vest o kidnapovanju francuskog državljanina objavljena je nekoliko sati pošto je ISIL zapretio da će napasti Francusku jer je Pariz pokrenuo vazdušne udare u Iraku, prenele su agencije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je izjavio da se Francuska ne boji pretnji Islamske države i da neće uticati na rešenost Pariza da okonča zlodela džihadista. Pošto je ISIL zapretio Francuskoj i drugim zemljama koje su se pridružile međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD za suzbijanja te ekstremističke grupe, Kaznev je istakao da su preduzete "stoprocentne mere opreza".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track