Ambasador Izraela: Jevreje proganjaju na ulicama Nemačke
Foto: Fonet

Upozorava ceo svet

Ambasador Izraela: Jevreje proganjaju na ulicama Nemačke

Planeta -
Funkcioner istakao da su napadi na jevrejsku zajednicu u kritičnoj fazi zbog sukoba u Pojasu Gaze, gde je stradalo 718 Palestinaca

TEL AVIV - Veliki broj evropskih zemalja zahvatio je talas antijevrejskih protesta, na kojima su Jevreji napadani i vređani zbog eskalacije sukoba između izraelske vojske i pripadnika palestinskog Hamasa na Bliskom istoku, u kojima je za samo 20 dana ubijeno 718 Palestinaca i 35 Izraelaca.Situacija je posebno naelektrisana u Francuskoj, odakle su hiljade Jevreja već izbegle u potrazi za sigurnošću zbog nasilnih protesta, ali ništa bolja situacija nije ni u Nemačkoj. Izraelski ambasador u toj zemlji Jakov Hadas-Handelsman uporedio je trenutno antijevrejsko osećanje koje vlada u toj državi sa situacijom u Berlinu 1938. - Jevreje su počeli da proganjaju na ulicama - naglasio je Hadas-Handelsman.Podrška MerkeloveU Nemačkoj su prethodnih dana organizovani propalestinski protesti, na kojima su paljene izraelske zastave i na kojima se, navodno, uzvikivalo „Smrt Izraelu“ i „Cionisti su fašisti, ubijaju decu i civile“. Međutim, nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je jevrejskoj zajednici snažnu podršku, osuđujući antisemitsko raspoloženje i pretnje.

Propalestinski protesti... Premijera Izraela predstavili kao vampira
Propalestinski protesti... Premijera Izraela predstavili kao vampira

Prema rečima profesora Roberta Vistriha iz Međunarodnog centra za studije antisemitizma „Vidal Sasun“ pri Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, netrpeljivost je nastala usled izraelske ofanzive na palestinsku teritoriju u Pojasu Gaze.- Demonizacija Izraela uticala je na stavove prema Jevrejima jer su ta dva pojma nerazdvojna - rekao je Vistrih.Vređaju decuU Parizu su često i deca meta napada. Brat i sestra Eden (16) i Eli Tibi (12) vraćali su se iz škole kad je grupa huligana primetila da dečak ima Davidovu zvezdu na lančiću koji je nosio.- Prljavi Jevreji, imate previše novca i moći! Marš iz Francuske - vikali su na njih nasilnici, a nakon incidenta njihov otac David Tib preselio se s porodicom u Britaniju.

Novi trend u IzraeluPRAVE SELFIJE U SKLONIŠTIMANeobičan trend selfi fotografisanja zahvatio je stanovnike Izraela, koji, kad god se oglase sirene za vazdušni napad, beže u skloništa i tamo se slikaju. Iako su trenuci provedeni u tim prostorijama ispunjeni grozom i strahom od raketa Hamasa, društvene mreže preplavile su slike nasmejanih Izraelaca, kako mlađih tako i starijih.

Navi Pilaj
Navi Pilaj

Sumnjaju na ratne zločineUN ISTRAŽUJE AKCIJU IZRAELA, SAD PROTIVKomesar za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama (UN) Navi Pilaj saopštila je da Izrael nije uložio dovoljno napora da civile u Gazi zaštiti od stradanja i da će protiv te države biti pokrenuta istraga o tome da li su tokom ofanzive počinjeni ratni zločini. U skladu s tim biće pokrenuta UN istraga, u kojoj će komisija ispitati izraelske postupke.- Postoji velika mogućnost da su međunarodni zakoni prekršeni, i to na način koji je istovetan ratnim zločinima - naglasila je Pilaj.Amerika je bila jedina država članica UN koja se usprotivila pokretanju istrage protiv Izraela, dok su države Evrope ostale uzdržane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track