AMBASADOR UN: Libiji preti građanski rat!

Poziv na hitan prekid sukoba

AMBASADOR UN: Libiji preti građanski rat!

Planeta -
U Libiji trenutno postoje dva rivalna saziva parlamenta u različitim delovima zemlje, kao i dve vlade, pošto se odlazeći skupštinski saziv ponovo sastao i imenovao novog premijera

UJEDINJENE NACIJE - Libijski ambasador u Ujedinjenim nacijama Ibrahim Dabaši upozorio je danas da toj zemlji preti "pravi građanski rat" ako se u njoj nastave haos i podele. Dabaši je na Savetu bezbednosti UN rekao da je dosad isključivao mogućnost građanskog rata, ali da se "situacija promenila".

Savet bezbednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju u kojoj se poziva na hitan prekid sukoba i proširivanje sankcija ljudima koji ugrožavaju stabilnost Libije. U Libiji trenutno postoje dva rivalna saziva parlamenta u različitim delovima zemlje, kao i dve vlade, pošto se odlazeći skupštinski saziv ponovo sastao i imenovao novog premijera.

Podele su ukorenjene u rivalitetu islamista i neislamista, kao i u plemenskim i regionalnim savezništvima. Britanski ambasador Mark Lajal Grant, koji ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, rekao je da će se odbor Saveta sastati sledeće nedelje da odluči kojim pojedincima će biti uvedene sankcije.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za Libiju Tarek Mitri rekao je da UN nema načina da potvrdio da su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati tajno izvodili vazdušne udare na islamističke grupe u Libiji, što su SAD juče objavile.

Mitri je istakao i da nije moguće vojno rešenje za Libiju u kojoj bukte previranja više od dve godine posle pobune kojom je srušen višedecenijski lider Muamer El Gadafi. U reezoluciji se osuđuje nasilje zbog kojeg su hiljade ljudi pobegle iz Tripolija, dok je Bengazi pretvoren u bojno polje. Takođe je izražena zabrinutost zbog sve većeg prisustva grupa povezanih s Al Kaidom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track