AMERIČKA SVEŠTENICA ZA KURIR: U crkvi venčavam gejeve i ne plašim se zatvora!
Foto: Kurir Štampano

Nesvakidašnje

AMERIČKA SVEŠTENICA ZA KURIR: U crkvi venčavam gejeve i ne plašim se zatvora!

Planeta -
Nensi Alison (61) živi u Šarlotu, ima dvoje dece i supruga, a u Ujedinjenoj Hristovoj crkvi Svetog saveza pomaže svima da se sjedine pred Bogom

ŠARLOT - Brak je institucija u koju treba da pristupe svi - i muškarci s muškarcima, kao i žene sa ženama. Bitno je samo da se vole! - s neverovatnim žarom govori mi sveštenica Nensi Alison (61), koja je na ovom poslu od 2004. godine.Tada je pristupila ogranku hrišćanske crkve Ujedinjenoj Hristovoj crkvi Svetog saveza (Holy Covenant United Church of Christ), koji ima oko milion sledbenika. Nensi je „nadležna“ za oko 300 vernika koji redovno dolaze kod nje na bogosluženje. Glavna specifičnost ove crkve je to što dozvoljava venčavanje istopolnih parova, čak iako je to zabranjeno u mnogim delovima SAD.Otvorena prema svima- Da, mogu da me uhapse. I da, mogu da završim ovde u zatvoru u Južnoj Karolini, s obzirom na to da ona ne dozvoljava istopolne brakove, ali baš me briga za to! Imam dobrog advokata, a ako državi ne smeta da od gej parova uzima porez, ne vidim razlog zbog kog bi joj smetalo da se isti ti ljudi venčavaju - objašnjava Nensi.Ona je napustila baptističku crkvu kad je shvatila da je, za njeno shvatanje vere, previše konzervativna.

Zajednički front... Ketlin Smit, Nensi Alison i Džejkob Susman
Zajednički front... Ketlin Smit, Nensi Alison i Džejkob Susman

- Imam supruga i dvoje divne dece, tako da ne možete reći da mi je sklonost ženama razlog zbog kog sam se odlučila da pristupim ovoj crkvi. Glavni razlog je to što je otvorena za sve, bez obzira na rasu, pol ili seksualnu orijentaciju - objašnjava Nensi i ističe da je ovo jedna od najliberalnijih crkava u SAD.Ona 30. oktobra treba da venča Ketlin Smit i njenu partnerku. Ketlin kaže da je datum odavno određen i da se nadala da će do tada Južna Karolina odobriti venčavanje gej parova, što se nije dogodilo.Liberalna Kalifornija- Za mene brak kao institucija znači da sam prihvaćena u društvu. Živim 13 godina sa svojom partnerkom i to da li ćemo se venčati ili ne neće smanjiti ili povećati moju ljubav prema njoj. Međutim, svakako bi naš život učinilo mnogo jednostavnijim - objašnjava Ketlin, a kao primer države u SAD koja gej parovima daje velika prava i omogućava venčanja navodi Kaliforniju.Što se tiče same crkvene ceremonije, kaže da će biti dosta dobre muzike pošto su obe muzičarke, kao i dve venčanice.- Već smo pripremile naše zavete i očekujem da to bude dan koji ću pamtiti do kraja života - pomalo nesigurno izgovara Ketlin.Inače, reporter Kurira je posetio sveštenika Nensi u Šarlotu zahvaljujući programu razmene "Open world" koji se nalazi pod pokroviteljstvom američke ambasade i Stejt departmenta.

Advokat Džejkob SusmanZAKON U SRBIJI BOLJI OD AMERIČKOGDžejkob Susman je poznati advokat kome su doskora specijalnost bili slučajevi vezani za drogu i nasilje. Međutim, otišao je korak dalje i sada brani pastora Nensi.- Tačno je da mogu da je uhapse zbog kršenja zakona. Ako joj se bude sudilo i ako je osude, imaće kriminalni dosije. Biće jednaka s dilerima droge ili sličnim kriminalcima, što je, po meni, velika nepravda. Ona samo želi jednaka prava za sve - navodi on i ističe da je zakon u Srbiji bolji što se tiče zaštite LGBT populacije jer je prepoznaje kao grupu i posebno štiti, što u Americi nije slučaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track