AMERIKA UPOZORAVA: Bojimo ih se više od ISIL, a ovaj terorista im je vođa!
Foto: Rojters

Dramatično

AMERIKA UPOZORAVA: Bojimo ih se više od ISIL, a ovaj terorista im je vođa!

Planeta -
Muhsin al-Fadlhi, bliski saradnik Osame bin Ladena, vodi tajanstvenu organizaciju Korasan, koja obučava evropske i američke džihadiste da bi ih poslala natrag kući da napadaju simbole Zapada

VAŠINGTON - Iako je Zapad fokusiran na borbu protiv džihadista Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL), neki američki zvaničnici kažu da u Siriji operiše grupa koja predstavlja mnogo veću opasnost za zapadni svet i čiji je vođa ucenjen na sedam miliona dolara!

U ratom rastrzanoj Siriji pojavio se veliki broj radikalnih islamističkih grupa među kojima se ISIS najviše eksponira brutalnim metoda kojima se širi po Iraku i Siriji, u nameri da zatim krene prema Libanu i Jordanu, ali mnogo veća opasnost dolazi od grupe koja se zove Korasan (Zemlja gde sunce izlazi), a koja pretenduje na deo teritorija Bliskog istoka, uključujući delove Irana, Avganistana i Turkmenistana, piše Njujork tajms.

Islamistička grupa Džabhat al Nusra bliska je Korasanu, Foto Reuters
Islamistička grupa Džabhat al Nusra bliska je Korasanu, Foto Reuters

Reč je o slabo poznatoj organizaciji sastavljenoj od boraca Al Kaide, koja se uključila u borbe u Siriji ne da bi srušila vladu Bašara al-Asada, nego da bi regrutovala evropske džihadiste, obučavala ih i slala nazad na Zapad da organizuju terorističke napade. Korasanu je bliska Džabhat al Nusra, organizacija od koje se pre nešto više od godinu dana izdvojio ISIS i koja se bori i protiv njih i protiv snaga odanih Asadu.

Korasan vodi Muhsin al Fadhli koji je, kako ističe Stejt department, bio jedan od bliskih saradnika Osame bin Ladena. Navodno su bili toliko bliski da je Al Fadhli spadao u redak krug ljudi koji su znali detalje o napadima na SAD 11. septembra 2001. godine. Ta tvrdnja je pod znakom pitanja jer je Al Fadhli rođen 1981, što znači da je u vreme terorističkih napada na Ameriku imao samo 20 godina.

Al Fadhli je bio blizak saradnik ubijenog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena, Foto AP
Al Fadhli je bio blizak saradnik ubijenog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena, Foto AP

Američki obaveštajci kažu da je Korasan izuzetno tajanstvena organizacija. Za razliku od ISIL, koji svoje borce ne obučava nego ih direktno šalje u borbu na terenu, Korasan neće da se troši boreći se na prostoru Levanta. Njihov cilj je da svoje ljude obuče za borbu i bombaške napade, pa da ih vrate u domovine da sprovedu Bin Ladenovu ideju o velikim udarima na simbole Zapada.

Zbog takvog ustrojstva Korasan na miru funkcioniše i raste u senci bučnog ISIL. Iako im je obuka džihadista iz Evrope i SAD prioritet, većina članstva zasad im dolazi iz Pakistana, Avganistana i pačvorka arapskih grupa povezanih s Al Kaidom. Međutim, osim tajanstvenog Al Fadhlija, američki obaveštajni izvori nemaju ili ne žele da objave i imena ostalih operativaca.

Al Fadhli je primećen u rodnom Kuvajtu, gde je od bogatih donatora džihadista skupljao novac za Al Kaidu, Foto Reuters
Al Fadhli je primećen u rodnom Kuvajtu, gde je od bogatih donatora džihadista skupljao novac za Al Kaidu, Foto Reuters

Al Fadhli ima 33 godine i dolazi iz Kuvajta. On je jedna od ključnih osoba Al Kaide za kojim već gotovo deceniju bezuspešno tragaju obaveštajne službe na terenu. Stejt department je 2012. saopštio da je on vođa Al Kaide u Iranu, gde "operiše fondovima i borcima" po celoj zemlji. To je čudno jer je poznato da vlasti u Teheranu nisu previše sklone savezništvu s Al Kaidom (nju naime vode sunitski muslimani, dok je Islamska republika većinski šiitska). Zatim je saopšteno da radi u rodnom Kuvajtu s bogatim "donatorima džihadista" i skuplja novac za pobunjenike u Siriji povezane s Al Kaidom.

Mlad, a okoreli terorista

Muhsin al Fadhli je čovek o kojem je 2005. govorio tadašnji predsednik SAD Džordž Buš mlađi kad se zahvalio evropskim zemljama za pomoć u antiterorističkim napadima. Spomenuo je da je Al Fadhli pomagao teroristima koji su izveli bombaški napad na francuski naftni tanker kod obale Jemena 2002. godine. U napadu je ubijen jedan čovek i izlilo se 50.000 barela nafte, koja je zagadila 70 kilometara obale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja