ANGELA MERKEL: Nemačka želi konstruktivne odnose sa Rusijom
Foto: Reuters

Dosledna

ANGELA MERKEL: Nemačka želi konstruktivne odnose sa Rusijom

Planeta -
Ja sam se kao kancelarka uvek zalagala za ovo i nastaviću to da radim, a uvek sam spremna da nastavi pregovore sa Vladimirom Putinom, izjavila nemačka kancelarka

BERLIN - Nemačka želi da gradi konstruktivne odnose sa Rusijom, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu nemačkom listu Libeker Nahrihten.

"Ja sam se kao kancelarka uvek zalagala za ovo i nastaviću to da radim", rekla je ona, dodajući da je uvek bila spremna da nastavi pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ona je, takođe, rekla da ne isključuje mogućnost slanja oružja u Irak, ali je istakla da još nije doneta konačna odluka o tome. Kancelarka je kazala da su patnje ljudi u severnom Iraku (Jazida, hrišćana i drugih) na koju ih je primorala teroristička organizacija Islamska država (ISIL) strašne i da je na međunarodnoj zajednici da zaustavi napredovanje ekstremista i pomogne ugroženima. Zato treba obezbediti humanitarnu pomoć i opremu onima koji se bore sa teroristima, dodala je Merkelova.

Nemačka vlada je uvek imala politički i pravni prostor za manevrisanje koji će, ako bude potrebno, biti upotrebljeni koliko god je to moguće", rekla je ona.

"Mi u tome usklađujemo svoje postupke sa partnerima, prevashodno sa SAD", kazala je kancelarka, dodajući da je ključna stvar koje kapaciete ove zemlje mogu ponuditi.

"Nemačka će postupati u skladu sa svojim mogućnostima", rekla je Merkelova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track