ARSENIJ JACENJUK: Vlada Ukrajine hoće u NATO
Foto: Reuters

Zaokret

ARSENIJ JACENJUK: Vlada Ukrajine hoće u NATO

Planeta -
Od parlamenta se traži da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi zahtev za članstvo u alijansu

KIJEV - Ukrajinska vlada predložiće Vrhovnoj radi (skupštini) da ukine vanblokovski status Ukrajine i obnovi kurs na učlanjenje u Severnoatlantski savez (NATO), izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Jacenjuk je rekao da je to učinjeno u skladu sa odlukom Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu (SNBO).

Prema njegovim rečima, ukoliko bude usvojen predlog zakona, to će omogućiti Ukrajini da donosi odluke o članstvu u drugim ekonomskim, političkim ili vojnim savezima, koji ne protivreče glavnom cilju Ukrajine - učlanjenju u Evropsku uniju.

Jacenjuk je, kako prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, rekao da bi usvajanjem tog zakona Ukrajini bilo zabranjeno članstvo u poststovjetskim integrativnim savezima kao što su carinska ili evroazijska unija, koje, kako je rekao, po svojoj suštini nisu ništa drugo nego "Sovjetski savez koji se zove Ruska Federacija".

Na svojoj stranici na Fejsbuku ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov napisao je da ukoliko skupština odobri vladan predlog, Ukrajini se otvara put u NATO.

"I to je vrlo ispravno! Samo oni bez pameti u sadašnjoj situaciji mogu da se protive takvom potezu!", naveo je on.

Interfaks-Ukrajina podseća da je predsednik zemlje Petar Porošenko potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta, zakazavši izbore za 26. oktobar, a da se mandate aktuelnog saziva prekida na dan kada nova skupština bude održavala konstitutivnu sednicu. Novo zasedanje aktuelnog saziva počeće 2. septembra, navodi Interfaks-Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track