BALKAN ČEKA NOVE POPLAVE: Hrvatska digla vojsku da brani ljude od vodene stihije
Foto: Printscreen Yt

Pripreme

BALKAN ČEKA NOVE POPLAVE: Hrvatska digla vojsku da brani ljude od vodene stihije

Planeta -
Na području Osječko-baranjske županije, posebno u oblasti Karašice, angažovan je 351 vojnik na odbrani od poplava

ZAGREB, LJUBLJANA - Nove padavine i dalje donose probleme u regionu, a poplave najviše prete Osječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj, pa je tamo upućeno dodatnih 120 vojnika da bi odbranili područje Karašice od poplava.

U Osiječko-baranjskoj županiji angažovan je 351 vojnik na odbrani od poplava, Foto Printscreen yt
U Osiječko-baranjskoj županiji angažovan je 351 vojnik na odbrani od poplava, Foto Printscreen yt

Na tom području trenutno je angažovan 351 pripadnik Oružanih snaga RH, koji rade na punjenju i ugradnji u nasipe 3.000 vreća s peskom, na nadzoru, utvrđivanju i popravci nasipa, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo odbrane.Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja na zahtev Državne uprave za zaštitu i spašavanje a na osnovu odluke ministra obrane Ante Kotromanovića, prenela je Hina.

Inače je naselju Karašica noćas pretila velika opasnost od poplave, odbranjeno je sa dodatnih 15.000 vreća sa peskom ugrađenih u nasip, na čemu je radilo oko 600 ljudi. Visoka voda stavljena je pod kontrolu, ali su sve ekipe i dalje na terenu jer se očekuje da će opasnost biti prisutna još dva do tri dana.

Nove obilne padavine, koje su sinoć počele, i u Sloveniji su izazvale dodatne teškoće, posebno u Pomurju, koje je bilo poplavljeno i u prošlonedeljnom nevremenu. Voda je tokom večeri počela da prodire u podrume zgrada i kuća u tom kraju, tako da su vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode i postavljanju vreća sa peskom.

Srećna okolnost je da se kližišta, koja su pokrenuta tokom poslednjih poplava, nisu ponovo aktivirala, objavili su tamošnji mediji.I u Srbiji se danas očekuje velika količina padavina, a izdato je i upozorenje na porast vodostaja pojedinih reka, pa su timovi sektora za vanredne situacije u pripravnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track