BAROZO: Britanija je jača u sastavu EU, izlazak iz tog saveza bi joj naštetio
Foto: Fonet/AP

Stav

BAROZO: Britanija je jača u sastavu EU, izlazak iz tog saveza bi joj naštetio

Planeta -
London neće moći da pregovara sa SAD i Kinom na ravnopravnim pozicijama ukoliko istupi iz evropske zajednice,kaže odlazeći šef Evropske komisije

LONDON - Odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je danas da bi, ukoliko Velika Britanija izađe iz Evropske unije, njen uticaj na međunarodnoj areni pao na nulu.

Barozo je za Bi-Bi-Si (BBC) ocenio da britanski premijer Dejvid Kameron želi da Britanija ostane u EU. Ranije je Kameron izjavio da će u slučaju pobede na izborima konzervativci održati do 2017. godine referendum o daljem ostanku Velike Britanije u Uniji, a do tada namerava da pregovara o pogodnijim uslovima britanskog članstva u EU. U centru tih pregovora biće mogućnost ograničenja migracije u Veliku Britaniju iz zemalja EU, protiv čega su EK i druge institucije Unije.

Barozo je, između ostalog, rekao da Velika Britanija neće moći da pregovara sa SAD i Kinom na ravnopravnim pozicijama, ukoliko istupi iz evropske zajednice. Takođe je naglasio da princip slobodnog kretanja evropskih građana u okviru EU ostaje nepromenjen i ne podleže revidiranju.

"Britanija je jača u sastavu EU", rekao je Barozo, navodeći kao primer aktuelnu krizu sa epidemijom ebole i ističući da Velika Britanija ne bi mogla imati takav uticaj na mere u borbi protiv tog oblika hemoragične groznice, ukoliko ne bi bila članica EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track