BBC: Britanija prodavala Siriji komponente za smrtonosni nervni gas sarin!
Foto: Reuters

Šta sad?

BBC: Britanija prodavala Siriji komponente za smrtonosni nervni gas sarin!

Planeta -
Procureli dokument iz britanskog Forin ofisa otkriva da je Sirija snabdevana hemikalijama iz Britanije 80-ih godina

LONDON - Britanija je prodavala Siriji hemikalije i druge sastojke koje su korišćene za pravljenje smrtonosnog nervnog gasa sarin, otkriva britanski javni servis BBC.

Procureli dokument iz britanskog Forin ofisa otkriva da je Sirija snabdevana hemikalijama iz Britanije "80-ih godina", prenosi Tanjug.

U narednim danima očekuje se da se zvanični London izjasni da li su britanske firme prodavale sporni materijal i da li je Sirija priznala da su te firme imale ulogu u njenom programu hemijskog naoružanja. Britanski ministri će, kako navodi BBC, saopštiti da u to vreme nije bilo adekvatnih propisa koji bi to regulisali, već da stroža kontrola i pravila danas postoje.

Nervni gas sarin se spominje u brojnim napadima u građanskom ratu u Siriji u protekle tri godine. U izveštaju UN o napadima sirijske vojske navedeno je da postoje jasni i uverljivi dokazi da su rakete sirijske vojske zemlja-zemlja sadržale otrovni gas u napadima u predgrađima Damaska u avgustu prošle godine.

SAD i Britanija su optužile vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada da stoji iza tih napada, ali je zvanični Damask odbacio te optužbe i okrivio pobunjenike da su upotrebili gas. Zapadne zemlje i Izrael tvrde da postoje dokazi da su sirijske snage upotrebile sarin i u drugim napadima u kojima su stradali civili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track