BEG IZ SEVERNE KOREJE: Otac i sin plivali do graničara na jugu!
Foto: Rojters

Preživeli

BEG IZ SEVERNE KOREJE: Otac i sin plivali do graničara na jugu!

Planeta -
Ekstremno se retko događa da neko sa severa prepliva na jug, ali u Seulu ne isključuju mogućnost da je ovome dvojcu to pošlo za rukom

PJONGJANG - Dvojica državljana Severne Koreje, po svemu sudeći preplivala su morsku granicu s Južnom Korejom u begu od režima Kim Džong Una.Muškarci stari između 20 i 50 godina uočeni su u četvrtak u 4 sata ujutro na ostrvu Guodongu, s kojega puca pogled na dva i po kilometra udaljenu obalu Severne Koreje. Vojnici koji su u tom trenutku držali stražu odmah su ih uhvatili, a dvojac je pak odmah izrazio želju da prebegne na jug. Navodno je reč o ocu i sinu, no njihov identitet još nije potvrđen.

Pjongjang
Pjongjang

Prema rečima portparolke južnokorejskog ministarstva ujedinjenja, dvojica Korejaca su saslušana, što je uobičajena procedura pri ovakvim situacijama. Ipak ono što nije uobičajeno je način bega. Ekstremno se retko događa da neko sa severa prepliva na jug, ali u Seulu ne isključuju mogućnost da je ovome dvojcu to pošlo za rukom, s obzirom na tek dva i po kilometra udaljenosti koju su trebali prevaliti.

Većina državljana Severne Koreje planira beg preko kopnene granice s Kinom, a tek onda pokušaju doći do Južne Koreje. Ribarski brodići koje pređu pomorsku granicu, slučajno ili namerno, često završavaju u rukama pomorskih policajaca. Članovi posade tada dobiju mogućnost da se izjasne žele li ostati u Južnoj Koreji.

http://www.youtube.com/watch?v=9clDyA1B3RY

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track