BELA KUĆA: Ne znamo za plan napada na metro u Njujorku!

neobavešteni?

BELA KUĆA: Ne znamo za plan napada na metro u Njujorku!

Planeta -
Ne možemo da potvrdimo da postoji takav plan i moramo da proverimo svaku informaciju od naših iračkih partnera, pre nego što donesemo odluke", rekla je Kejtlin Hajden

NJUJORK - Bela kuća ne zna ni za kakav određeni plan Islamske države da napadne američke i francuske podzemne železnice, rekla je danas portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, povodom izjave iračkog premijera da ima pouzdane informacije o takvim namerama ekstremista.

"Dobili smo izveštaj o izjavi (iračkog) premijera (Haidela al) Abadija. Ne možemo da potvrdimo da postoji takav plan i moramo da proverimo svaku informaciju od naših iračkih partnera, pre nego što donesemo odluke", rekla je Kejtlin Hajden.

S druge strane, guverner Njujorka Endrju Kuomo, rekao je da zna za izveštaje o potencijalnim napadima u američkim metroima i da su vlasti počele da uvode dodatne mere bezbednosti na najprometnijim tačkama u Njujorku i pre današnjeg upozorenja.

"Želim da poručim građanima Njujorka da mi pomno pratimo takve izveštaje i da smo u stalnoj vezi s vladom u Vašingtonu", saopštio je Kuomo.

On je dodao da je jačanje bezbednosnih mera deo zajedničke inicijative s guvernerom Nju Džerzija.

Na vest o mogućim napadima reagovao je i portparol vašingtonskog metroa, rekavši da podzemnoj železnici tog grada ne preti nikakva određena ili neposredna opasnost.

Ranije danas, irački premijer Haider al-Abadi rekao je grupi novinara u Njujorku da je Irak došao do pouzdanih informacija da ekstremistička Islamska država planira na izvrši napade u pariskom i metroe u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Danas, tokom mog boravka ovde, stižu mi precizni izveštaji iz Bagdada, gde je bilo nekih hapšenja, da određene mreže iz Iraka planiraju napade. Oni nameravaju da napadnu metroe u Parizu i u SAD", rekao je al-Abadi.

Irački premijer je dodao da, prema detaljima koje je saznao, ove informacije deluju verodostojno, preneo je Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track