BEZ KOMENTARA: EU ćuti o položaju Škotske dok ne dobije rezultate referenduma
Foto: AP

Ni slovca

BEZ KOMENTARA: EU ćuti o položaju Škotske dok ne dobije rezultate referenduma

Planeta -
Veto na škotsko članstvo u EU mogle bi da stave članice koje nisu priznale otcepljenje Kosova od Srbije jer i same imaju problem s manjinama - Slovačka, Rumunija, Kipar, Grčka i Španija, piše Stampa

BRISEL - Evropska unija je i danas dosledno saopštila da neće iznositi bilo kakav stav pre nego što se sazna ishod referenduma o nezavisnosti u Škotskoj, dok se u izjavama političara i komentarima medija u EU ukazuje i na mogući pritisak drugih pristalica nezavisnosti, otcepljenja, kao u Kataloniji, Baskiji, Belgiji.

Spominje se takođe presedan i podela u EU oko priznavanja jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova, kao i otcepljenja Južnog Sudana, Istočnog Timora, a pravi se poređenje i s referendumom na Krimu i odlukom Rusije da ga prisajedini.

Jedino što su čelnici EU predočili, pozivajući se na osnovni akt EU - Ugovor iz Lisabona, jeste nedoumica da li bi nezavisna Škotska mogla možda po skraćenom postupku biti primljena u Uniju, što smatra izabrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, ili bi morala pregovarati o članstvu, što je mišljenje sadašnjeg predsednika izvršnog tela EU Žoze Manuela Baroza.

Nejedinstveni: Žoze Manuel Barozo smatra da Škotska mora da pregovara o članstvu u EU, a Žan-Klod Junker da može da bude primljena po skraćenom postupku, Foto AP
Nejedinstveni: Žoze Manuel Barozo smatra da Škotska mora da pregovara o članstvu u EU, a Žan-Klod Junker da može da bude primljena po skraćenom postupku, Foto AP

Privatno, većina u krugovima EU ne skriva da bi za Uniju bilo povoljnije da Velika Britanija ostane celovita, iako se kaže da je tu paradoksalno da su pristalice nezavisnosti Škotske proevropski nastrojene i zalažu se za bolju socijalnu politiku, dok je britanska vlada konzervativna i najavila je svoj referendum, ali o izlasku Velike Britanije iz EU.

Moguće je, kažu britanski analitičari, da o ishodu "odluče neodlučni", a to je deo ćutljive većine Škotlanđana koja brine šta će biti s njihovim penzijama i zdravstvenim osiguranjem, kako i koliki deo javnog duga Velike Britanije će na sebe morati da preuzme Škotska.

Zalog referenduma je i to da li bi nezavisna Škotska mogla zadržati funtu u monetarnoj uniji s Velikom Britanijom ili bi morala da se uklopi u evro, hoće li moći da ostane izvan obaveze ulaska u EU šengenski unutrašnji prostor bez granica.

Pitanje je da li će Škotska zadržati funtu ili bi morala da se uklopi u evro, Foto Reuters
Pitanje je da li će Škotska zadržati funtu ili bi morala da se uklopi u evro, Foto Reuters

Italijanski dnevnik Stampa misli da bi se moglo dogoditi da "neke zemlje stave veto, a to su, recimo, one koje nisu nikad priznale otcepljenje Kosova od Srbije, upravo zato što se boje da to ne zarazi etničke manjine na njihovoj teritoriji, kao što su Slovačka i Rumunija, gde žive znatne mađarske manjine, Kipar, još uvek podeljen od turske vojne okupacije, Grčka, a da se ne govori i Španiji".

Izvan EU su se neke uticajne zemlje oglasile kad je reč o referendumu u Škotskoj, pa je Kina, očigledno imajući na umu težnje muslimanske većine u oblasti Sinkjang da se otcepi, kao i težnje za nezavisnošću Tibeta, naglasila da "više voli jedinstveno Ujedinjeno Kraljevstvo".

Barak Obama, Foto AP
Barak Obama, Foto AP

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da je "Velika Britanija izuzetan partner za Ameriku i snaga dobročinitelj u nestabilnom svetu", istakavši da se "nada da će ostati snažna, moćna i ujedinjena".

Zagovornici mogućeg brzog ulaska nezavisne Škotske u EU kažu da je ta zemlja već u svoje zakone i praksu ugradile sve evropske propise i standarde, da je i Istočna Nemačka, iako posebna država, mogla da se ubrzanim postupkom ugradi u Zapadnu Nemačku i EU. Takođe se kaže da EU ne može osporavati Škotskoj stečena prava i pripadnost EU, bez obzira kakav bio ishod tog upravo demokratskog prava Škotlanđana da se izjasne na referendumu. To je potvrdila i vlada u Londonu, dajući saglasnost za takvo izjašnjavanje žitelja Škotske, uz istovremeno obećanje da će Škotskoj, ako ostane u Velikoj Britaniji, dati mnogo veća ovlašćenja oko ubiranja poreza i raspolaganja budžetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track