BILI SMO NA PRAGU KATAKLIZME: 5 eksperimenata koji su mogli da unište Zemlju!
Foto: Suth

Da se naježiš

BILI SMO NA PRAGU KATAKLIZME: 5 eksperimenata koji su mogli da unište Zemlju!

Planeta -
Rusi su bušili više od 12.000 metara ispod površine planete Zemlje dok su SAD eksperimentisale sa nuklearnim eksplozijama

Pojedini eksperimenti, iako su bili i više nego opasni, izvedeni su uprkos ogromnom riziku po živi svet na planeti Zemlji.

1. Jedan ruski projekat je imao za cilj da se probuši ispod Zemljine kore što je dublje moguće. Na kraju su probušili više od 12.000 metara ispod površine planete. Ovo je do danas najdublja veštački izbušena rupa u zemlji. Samo bušenje je moglo da dovede do ogromnih tekstonskih pomeranja.2. Nuklearna proba koju je izvela Amerika 16. jula 1945. godine mogla da bukvalno zapali atmosferu a sve zbog samoodržive nuklearne fisije. Ipak naučnici su kasnije priznali da je takva mogućnost bila minimalna.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Najveći akcelerator čestica postavljen je ispod zemlje u blizini Ženeve. Obim ovog postrojenja je 27 kilometara kako bi naučnicima omogućilo da proučavaju sudaranje čestica. Postoje naučne teorije koje su smatrale da to može da dovede do stvaranja crnih rupa koje bi mogle da usisaju Zemlju u neku nepoznatu galaksiju.4. SAD su izvršile detonaciju termonuklearne bombe 400 kilometara iznad Zemlje što je ravno 1,4 megatona TNT. Ova eksplozija je otpustila elektromagnetni puls jači nego što se predpostavljalo. To je prouzrokovalo nestanak struje na ulicama Havaja, onemogućilo je komunikacione sistem I zaustavilo rad satelita koji su se nalazili u nižoj orbiti. Ovaj eksperiment je sproveden i pored velike opasnosti od radijacije koja je mogla da uništi živi svet na Zemlji.5. SETI je program koji se bavi istraživanjem vanzemaljskog oblika života. Pojedini teoretičari smatraju da bi ova potraga za vanzemaljcima zapravo mogla da uzbuni neku vanzemaljsku rasu što bi, kako smatraju, moglo da dovede do globalnog napada na Zemlju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
http://www.youtube.com/watch?v=A9S9gwhS6Yk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja