BORE SE ZA UNIŠTENJE SVOJIH: 3.000 Evropljana ratuje u redovima ISIL!
Foto: AP

Evropljani u ISIL

BORE SE ZA UNIŠTENJE SVOJIH: 3.000 Evropljana ratuje u redovima ISIL!

Planeta -
Evropski džihadisti uglavnom dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke Belgije, Holandije, Švedske i Danske

BRISEL - Broj Evropljana koji su se pridružili islamskim borcima u Siriji i Iraku za samo nekoliko meseci povećao se za trećinu i dostigao cifru od oko 3.000, rekao je koordinator za borbu protiv terorizna EU Žil de Keršov.

Keršov je u intervjuu agenciji Frans pres rekao i da je moguće da je na povećanje broja Evropljana koji se pridružuju islamistima uticalo proglašenje kalifata u Iraku i Siriji, koje je ISIL proglasio u junu. On takođe kaže da je u junu, prema njegovoj proceni, bilo oko 2.000 Evropljana koji su se borili na strani islamista u Iraku i Siriji.

Evropski borci, kaže Keršov, uglavnom dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske, ali ima ih i iz Španije, Italije, Irske, a sad i iz Austrije.

Žil de Keršov: Među 30 odsto evropskih džihadista povratnika ima i opasnih i radikalnih, Foto AP
Žil de Keršov: Među 30 odsto evropskih džihadista povratnika ima i opasnih i radikalnih, Foto AP

On je ocenio i da se između 20 i 30 odsto boraca vratilo u svoje zemlje, od kojih su neki nastavili da žive kao i pre, dok neki pate od posttraumatskog stresa. Ima, međutim, i takvih povratnika koji su postali radikalni i opasni, upozorio je Keršov.

"Svaka članica (EU), treba da proceni svakog pojedinačnog povratnika, koliko je on opasan i da na to adekvatno odgovori", rekao je on.

Keršov je pozitivno ocenio usvajanje rezolucije SB UN u sredu, po kojoj se kriminalnim delom smatra odlazak u inostranstvo na obuku ili u borbu u "svetom ratu". On je, takođe, podržao francuski nacrt zakona, koji daje ovlašćenje ministaru unutrašnjih poslova da oduzme pasoše pojedincima ako ima dovoljno obaveštajnih podataka da putuju zbog učestvovanja u džihadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track