BRITANIJA NA STAKLENIM NOGAMA: Posle Škotske i Vels će hteti da se otcepi?
Foto: Shutter

HAOS: Neizvesna sudbina Ujedinjenog Kraljevstva

BRITANIJA NA STAKLENIM NOGAMA: Posle Škotske i Vels će hteti da se otcepi?

Planeta -
Analitičari smatraju da će referendum 18. septembra pojačati težnje i drugih delova ostrvske zemlje da se bore za nezavisnost

LONDON - Referendum o nezavisnosti Škotske, koji već danima izaziva drastične turbulencije u Ujedinjenom Kraljevstvu, mogao bi da inspiriše i nacionaliste u Velsu da za nekoliko godina krenu sličnim putem, piše londonski Gardijan.Pored toga, analitičari ističu da bi talas borbi za nezavisnost mogao, poput ogromnog talasa, da se proširi i daleko izvan Britanije i uzdrma težnje pojedinih delova Evrope, u kojima su se tokom istorije sporadično javljale secesionističke težnje.Nacionalistički pokretMada su ankete sprovedene ranijih godina pokazivale da svega 10 odsto građana Velsa podržava nezavisnost, Gardijan ocenjuje da bi, posle kampanje i referenduma u Škotskoj, nacionalistički pokret mogao da ojača, prenosi Tanjug.- Biće potrebno mnogo posla, ali mislim da to može da se dogodi. Imam više od 50 godina, ali verujem da ću doživeti nezavisnost Velsa - rekla je Enhared Tomos, politička aktivistkinja.

Tomosova: Vels je siromašan jer pravila engleza nama nikad ne idu u prilog
Tomosova: Vels je siromašan jer pravila engleza nama nikad ne idu u prilog

Ona je izrazila uverenje da bi energija koju je osetila u razgovoru s ljudima u Škotskoj mogla da se proširi i na sela i gradove u Velsu.- Vels nije ekonomski dovoljno snažan, ali nije ni siromašan. Imamo ogromna prirodna bogatstva, a siromašni smo zato što Vestminster određuje pravila, koja nikad ne idu nama u prilog - kaže Tomosova.Neki političari u Velsu smatraju da nezavisnost više ne treba smatrati za nedostižan san. Hauel Vilijams, poslanik Velške partije, kaže da članovi njegove strane osećaju da im mogućnost promene uliva energiju i pruža inspiraciju.- Kampanja „Da“ za nezavisnost Škotske nije epidemija, ali jeste zarazna - rekao je on.

Širi se talasPolitički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Predrag Simić rekao je Tanjugu da je u ovom trenutku teško sagledati sve posledice škotskog „da“ na referendumu, ali ističe da bi takav ishod sigurno povukao sa sobom evropske regione koji se bore za otcepljenje, poput Baskije, Katalonije, Transilvanije, ali i drugih u svetu.Nema imunih- To je virus na koji nijedna zemlja nije imuna, pa ni moćno Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako je separatizam moguć u centralnoj zemlji zapadnog sveta, ne vidim šta bi ga dalje sprečilo ni drugde u Evropi. Tad bismo ušli u krajnje neizvestan svet, koji, nažalost, mi u bivšoj Jugoslaviji veoma dobro poznajemo - upozorio je Simić.

Bogatstvo... Izvor crnog zlata
Bogatstvo... Izvor crnog zlata

Uticaj iz BritanijeRASPIRENE NADE SEPARATISTA NA SARDINIJIAmerički dnevnik Vol strit džornal preneo je da je samo održavanje referenduma u Škotskoj rasplamsalo nade separatista na italijanskom ostrvu Sardiniji. Frančisko Seda, osnivač Partije Sardinaca, istakao je da je glasanje u Škotskoj istovremeno i moralna podrška i prilika da Sardinija vidi kako da ostvari napredak u svojim separatističkim planovima. Seda se ubraja među desetak političara na Sardiniji koji nameravaju da kao posmatrači prisustvuju referendumu u Edinburgu i da razgovaraju s liderima pokreta za nezavisnost Škotske.

ČINJENICENafta Škotima daje vetar u leđa da traže nezavisnost- nacionalisti tvrde da bi Škotska kao nezavisna država ostvarivala bruto društveni proizvod po glavi stanovnika koji bi bio znatno veći nego u ostatku Britanije- u Škotskoj se nalaze izvori i rezerve nafte i gasa, koji se procenjuju na 1.800 milijardi evra- oko 90 odsto britanskih naftnih platformi u Severnom moru nalaze se u škotskim teritorijalnim vodama. - prihodi od severnomorske nafte koriste se za podršku tekućim rashodima, a ne za državnu štednju, što bi želela Škotska nacionalna partija- nije zanemarljivo ni to što se jedna četvrtina ukupnog potencijala EU od plime i vetra nalazi upravo u Škotskoj- težnja Škota za nezavisnošću leži u „tradicionalnom nepoverenju“ prema Konzervativnoj stranci Britanije, čiji je lider i sad premijer zemlje- Škoti su besni na loše odluke konzervativnih vlada u Londonu na njihovu štetu još od Drugog svetskog rata, a najupečatljiviji primer bila je vlada premijerke Margaret Tačer, čije su odluke zatvorile veliku industriju i škotska brodogradilišta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track