Britanija pritiska EU da izbaci Rusiju iz glavnog bankarskog sistema!
Foto: AP

Nove sankcije

Britanija pritiska EU da izbaci Rusiju iz glavnog bankarskog sistema!

Planeta -
Blokiranje pristupa Rusije SWIFT-u bi bilo veoma ozbiljna eskalacija sankcija protiv Rusije, a u tom slučaju bi i oni sigurno imali odgovor na ovakve akcije. Isključivanje neće blokirati glavne trgovinske ugovore, ali poremititi trgovinske tokove, navodi Kris Vifer

Britanija planira da "pritisne" lidere EU da razmotre uvođenje sankcija koje bi blokirale pristup Rusije SWIFT-u (društvu za svetsku međubankovnu finansijsku telekomunikaciju). SWIFT je jedna od glavnih veza Rusije sa međunarodnim finansijskim sistemom.

Britanski premijer Dejvid Kameron planira da to predloži kao glavnu temu na sastanku lidera EU koji će se održati u subotu u Briselu, navode izvori koji su želeli da ostanu anonimni, a prenosi Blumberg.

"Blokiranje pristupa Rusije SWIFT-u bi bilo veoma ozbiljna eskalacija sankcija protiv Rusije, a u tom slučaju bi i oni sigurno imali odgovor na ovakve akcije. Isključivanje neće blokirati glavne trgovinske ugovore, ali poremititi trgovinske tokove", navodi Kris Vifer, iz konsalting kompanije Makro Advajzori.

(Bloomberg)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track