CIA: Naoružavali smo ustanike, ali bez efekta
Foto: Rojters

Razotkriveni tajni izveštaji obaveštajaca SAD

CIA: Naoružavali smo ustanike, ali bez efekta

Planeta -
Centralna obaveštajna agencija priznala da je davala oružje pobunjenicima širom sveta, od Grčke do Kube i Nikaragve, ali da to nije mnogo uticalo na ishod sukoba

NJUJORK - Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) tokom 67 godina postojanja naoružavala je pobunjenike širom sveta, od Angole preko Nikaragve do Kube, ali rezultati pokazuju da to nije nikad mnogo uticalo na ishod sukoba, piše Njujork tajms.Interno istraživanjeNastojanja CIA da obuči sirijske pobunjenike predstavlja samo najnoviji primer kako jedan američki predsednik koristi obaveštajce da u tajnosti naoružava i obučava pobunjeničke grupe.

Avganistan... Novac za rat protiv SSSR stizao iz SAD
Avganistan... Novac za rat protiv SSSR stizao iz SAD

„U internom izveštaju, jednom od nekoliko koje je CIA dobila zaduženje da napravi 2012. i 2013, u jeku debate o tome da li SAD treba da se uključe u građanski rat u Siriji, zaključuje se da su mnogi raniji pokušaji CIA da tajno naoružava strane snage imali minimalan uticaj na dugoročni ishod sukoba“, navodi njujorški list.Oni su bili još manje efikasni kad pobunjenici nisu imali direktnu američku podršku na kopnu, piše u izveštaju.Međutim, predsednik SAD Barak Obama je u aprilu 2013. godine dao ovlašćenje CIA da počne program naoružavanja pobunjenika u jednoj bazi u Jordanu, a kasnije je njegova administracija odlučila da proširi misiju obučavanja većim paralelnim programom Pentagona u Saudijskoj Arabiji, gde se obučavaju borci za borbu protiv džihadističke organizacije Islamska država.Cilj programa je da svake godine obuku završi oko 5.000 pobunjenika.

Nikaragva... Amerikanci pomagali pobunjenicima
Nikaragva... Amerikanci pomagali pobunjenicima

Ograničeni rezultatiDo sada su rezultati bili ograničeni i američki zvaničnici kažu da je mračan stav CIA prema svojim ranijim operacijama naoružavanja pobunjenika uticao na Obaminu nespremnost da počne tajnu operaciju.- Jedna od stvari koje je Obama hteo da zna bila je da li je ovo ikad dalo rezultate. Zaključci u izveštaju CIA bili su vrlo negativni - izjavio je jedan bivši visoki zvaničnik američke administracije koji je učestvovao u debati o tome, piše Njujork tajms.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track