ČITAJTE SITNA SLOVA: Ovu aplikaciju ste sigurno instalirali, a ona krade vaše podatke sa telefona!
Foto: Think

Stručnjaci upozoravaju

ČITAJTE SITNA SLOVA: Ovu aplikaciju ste sigurno instalirali, a ona krade vaše podatke sa telefona!

Planeta -
Aplkaciju za baterijsku lampu je skinulo čak desetine miliona korisnika, ali je vrlo mali broj njih pročitao detaljno sa čime se sve saglašava koja kažu da će se podaci prebacivati trećim licima, tako da je sve potpuno legalno

Milioni korisnika besplatnih aplikacija su putem njih špijunirani i nadgledani, upozoravaju eksperti, a prenosi britanski Dejli Mejl. "Baterijska lampa", odnosno popularna aplikacija koja omogućava korisnicima da koriste svoje telefone kao lampe prikuplja podatke o lokaciji, detalje o vlasniku putem njegovog imenika, čak i sadržaj poruka.

Svi podaci se potom šalju marketinškim kompanijama za istraživanje tržišta kako bi se pratile navike u kupovini vlasnika. Međutim, ovo je i najbezazlenija varijanta, u poređenju sa tvrdnjama stručnjaka da te iste poverljive informacije koriste i kriminalne grupe, hakeri i lopovi koji potom imaju pristup vašem bankovnom računu.

Ilustracija: Rojters
Ilustracija: Rojters

Aplikaciju za baterijsku lampu je skinulo čak desetine miliona korisnika, ali je vrlo mali broj njih pročitao detaljno sa čime se sve saglašava da bi je instalirao, odnosno "sitna slova", koja kažu da će se podaci prebacivati trećim licima, tako da je sve potpuno legalno, uz vašu saglasnost..

Američka kompanija za sajber zaštitu SnupVol (SnoopWall), čiji osnivač Geri Milifski je bio savetnik američke vlade je upozorio da je instaliranjem besplatnih aplikacija otvorena Pandorina kutija.

Stručnjaci ističu da se ovo ne odnosi na ajfonovu aplikaciju koja je fabrički instalirana pre kupovine telefona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track