CIVILIZOVAN SVET ZGROŽEN: EU osudila pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija
Foto: Reuters

Protiv zverstva

CIVILIZOVAN SVET ZGROŽEN: EU osudila pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija

Planeta -
Oštro osuđujemo ovo užasno ubistvo, taj brutalni čin, ali i druga kršenja ljudskih prava koja su počinili pripadnici ISIL, navodi EU

BRISEL - Evropska unija je osudila pogubljenje američkog novinara Džejmsa Folija, ističući da to ubistvo koje su počinili pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država predstavlja "brutalno odbacivanje univerzalno priznatih vrednosti".

"Oštro osuđujemo ovo užasno ubistvo", izjavio je Sebastijan Brabant, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Brabant je rekao da ovaj "brutalni čin, kao i mnoga druga kršenja ljudskih prava koja su počinili pripadnici Islamske države, odbacuje univerzalno prihvaćene vrednosti i prava, uključujući medijske slobode, zbog čega je Foli rizikovao život nekoliko puta".

Prema njegovim rečima, takvi oblici terorizma predstavljaju jednu od najozbiljnijih pretnji po međunarodni mir i bezbednost, a EU je, više nego ikada, posvećena da podrži međunarodne napore u borbi protiv terorizma, prenela je agencija AFP.

Džihadisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine. Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju Global Post.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track