CRNA KUTIJA: Evo zašto je najvažniji deo koji svi istražitelji traže!
Foto: Rojters

Snima sve podatke

CRNA KUTIJA: Evo zašto je najvažniji deo koji svi istražitelji traže!

Planeta -
Sastoji se iz dva dela, prvi gde se snimaju podaci kao što su brzina kojom se avion kretao, svake promene, okretanje, turbulencije, a u drugom delu audio zapisi pilota, ko-pilota i zvukova iz aviona

Jedno od najčešćih pitanja je zašto crna kutija nije te boje. Odogvor je vrlo jednostavan, one su uvek narandžaste kako bi se lakše pronašla posle nesreće. Obično se nalaze u repu aviona, zajedno sa ostalim delovima, kako bi se bolje očuvala.

Sastoji se iz dva dela, prvi gde se snimaju podaci kao što su brzina kojom se avion kretao, svake promene, okretanje, turbulenciju, ali i temperaturu u avionu, kao i stanje pojaseva.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

U drugom delu kutije se čuvaju audio zapisi pilota, ko-pilota, ali ne samo njihove razgovore međusobno, već i sa kontrolom leta, kao i ambijentalne zvuke iz samog aviona. Uglavnom se na ovaj način otrkiva šta se zapravo desilo prilikom neke nesreće.

Iako podaci iz crne kutije ne daju celu sliku šta se dogodilo, bez njenog pronaska istraživačima je mnogo teže da saznaju tačan redosled događaja.

Foto: AP
Foto: AP

Na njima se zapisuju podaci za prethodna 24 sata i kada taj vremenski period istekne, samo se presnimi preko. Mogu da izdrže temperaturu i do 1.000 stepeni.

Proruske snage su posle pregovaranja danas pristale da predaju crnu kutiju malezijskog aviona koji se srušio na istoku Ukrajine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track