Danijel Server: Crna Gora u NATO dipomatski gubitak za Rusiju

Na pragu alijanse

Danijel Server: Crna Gora u NATO dipomatski gubitak za Rusiju

Planeta -
Američki stručnjak za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server kaže da je isključivo na Crnoj Gori odluka kojim će putem dalje i dodaje da na poruke sa istoka ne bi trebalo obraćati previše pažnje

PODGORICA - Crna Gora je ozbiljan partner NATO i država koja radi sve kako bi ispunila uslove da bude prva naredna članica alijanse i EU, ocenio je za Televiziju Crne Gore potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson, dok američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da će ulazak Crne Gore u NATO biti diplomatski gubitak za Moskvu.

Mislim da Crna Gora radi sve da bude prva koja se kvalifkovala za ulazak u NATO i EU. Mora se priznati da je ostvarila veliki napredak. Crna Gora je ozbiljan partner NATO, usvaja zakone u skladu sa EU i kooperativna je sa NATO saveznicima u pogledu reformi i bezbednosti u svim kritičnim tačkama, kazao je Vilson.

On smatra da je pred Crnom Gorom još posla na evroatlanskom putu, ali je uveren da će, ako sa istom ozbiljnošću nastavi da ispunjava obaveze i sprovodi reforme, NATO partneri to znati da cene.

Crna Gora je mala zemlja, ali odlučna da bude deo saveza. Ima još posla koji bi trebalo uraditi, ali mislim da je važno reći da će u narednom periodu, rame uz rame sa zemljama članicama, pogotovo sa SAD, uraditi svoj domaći zadatak, kazao je Vilson.

Američki stručnjak za Balkan i profesor međunarodnih studija na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server kaže da je isključivo na Crnoj Gori odluka kojim će putem dalje i dodaje da na poruke sa istoka ne bi trebalo obraćati previše pažnje.

Crna Gora je slobodna država i treba da ostane slobodna i u odluci pridruživanja NATO. Put kojim Moskva ide je provokacija. Pretpostavljam da će Makedonija, Crna Gora, a možda čak i Švedska i Finska ući u NATO na sledećem samitu i to je jasan diplomatski gubitak za Moskvu, poručio je Server.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track