Dejvid Kamerun: Ako Škotska ode, slomiće mi srce!
Foto: Rojters

U susret referendumu

Dejvid Kamerun: Ako Škotska ode, slomiće mi srce!

Planeta -
Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu iduće sedmice izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva

Dejvid Kameron je u Edinburgu, ubeđujući glasače da ostanu u "porodici nacija", upozorio da monetarna unija sa nezavisnom Škotskom neće funkcionisati i da, ako bi Škoti glasali za secesiju, Britanija sa njima neće deliti funtu, prenela je agencija Rojters.

Kameron je istakao da referendum nije isto što i opšti izbori, gde ljudi donesu odluku, pa pet godina kasnije donesu drugu odluku."Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer."Srce bi mi se slomilo ako bi se ova porodica nacija u kojoj smo uradili toliko divnih stvari zajedno – raspala", rekao je Kameron.

Kameron je, osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, iznenada odlučio da otputuje u Škotsku zajedno sa zamenikom premijera i liderom liberaldemokrata Nikom Klegom i vođom opozicije Edom Milibandom.

Lider škotskih nacionalista Aleks Salmond takav potez britanskog premijera, njegovog zamenika i opozicionog lidera tumači kao "panični potez".London do pre samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma 18. septembra pošto su ankete redovno pokazivale da je ubedljiva većina birača za ostanak u Kraljevstvu.

Situacija se, međutim, iznenada promenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.Tri najveće britanske stranke smesta su najavile plan za transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track