Rusija: Može Wi-Fi samo ako konobaru daš lične podatke!
Foto: AP

Nove mere

Rusija: Može Wi-Fi samo ako konobaru daš lične podatke!

Planeta -
Premijer Rusije zabranio anonimni pristup internetu na javnim mestima koja nude vaj-faj konekcije

MOSKVA - U Rusiji ubuduće korisnici interneta neće moći anonimno da se priključuju javnim vaj-faj mrežama (bežični internet), već samo uz korišćenje lične karte.

Ukaz, koji je potpisao premijer Dmitrij Medvedev, a koji je danas objavljen na vladinom sajtu, obavezuje operatore da identiikuju korisnike, ukazujući njihovo ime i prezime, adresu boravka i broj lične karte.

Pored toga, operator će biti obavezan da ustanovi jedinstveni broj aparata uz pomoć kojeg je korisnik ulazio u internet. Dobijeni podaci čuvaće se tokom pola godine i prema potrebi davati istražnim organima i službama.

U ruskoj Državnoj dumi objašnjavaju da je novina uvedena iz bezbednosnih razloga.

"U toku je informativni rat. Anonimno priključivanje internetu na javnim mestima (u restoranima, parkovima), omogućava da protivpravna dejstva budu nekažnjena. Veoma je komplikovano naći prekršioca", objasnio je listu Izvestija zamenik presednika Komiteta Državne Dume za informacionu politiku i informacione tehnologije Vadim Denjgin.

Po njegovim rečima, "Amerikanci se boje rata, sada im više odgovara da ratuju u informativnom prostoru".

"Ojačali su svoj holding Glas Amerike. Oni koji su zainteresovani za destabilizaciju, pokušavaju da internet napune prevarantima, fašistima i ekstremistima. Sve što je povezano sa internetom, mora biti identifikovano", kazao je Denjgin.

Ekspert iz Ramblera, Matvej Aleksejev, smatra da se ideja ne može realizovati, zbog broja ljudi koji koriste internet na javnim mestima. "Ne mislim da će svi koji dođu u (centralni moskovski) park Gorki, pokazivati svoje pasoše", naveo je on.

Ruska vlada je 31. jula takođe, obavezala društvene mreže i popularne sajtove da ustanove opremu i programe pomoću kojih će specijalne službe moći automatski da dobijaju informaciju o dejstvima korisnika tih sajtova.

Ko će platiti za instalaciju opreme i programa u ukazu se ne precizira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track