DODIK: Vladu Republike Srpske formiraće koalicija SNSD-DNS-SP i to ubrzo
Foto: Printskrin Youtube

Ohrabrujuće

DODIK: Vladu Republike Srpske formiraće koalicija SNSD-DNS-SP i to ubrzo

Planeta -
Pozivamo da nam se jave oni koji misle da bi mogli da budu s nama, rekao je predsednik Republike Srpske i najavio da će ime mandatara za sastav nove vlade biti saopšteno na prvoj sednici Skupštine Srpske

BANJALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je uveren da će koalicija SNSD-DNS-SP veoma brzo formirati novu vladu Republike Srpske, javlja Glas Srpske.

"Ova koalicija sa 42 poslanika u parlamentu Srpske formiraće vladu Republike Srpske. Pozivamo da se jave oni koji misle da bi mogli da budu sa nama", rekao je on novinarima u Banjaluci i dodao da je veoma važno što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH konačno nešto prebrojala i utvrdila. Pritom je najavio da će SNSD proveriti neke stvari jer veoma čudno zvuči to što je broj koalicionih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske smanjen sa 44 na 42.

"Znamo mi ranije koncepcije na koje se išlo - ako ne možeš da pobediš SNSD i Milorada Dodika, onda pokušaj da ga oslabiš", napomenuo je Dodik i poručio da će SNSD biti jači nego što je bio jer će uključiti nove ljude u sistem vlasti i pokušati da novom energijom da novi impuls Republici Srpskoj, koju je vodio stabilno i održao u političkom smislu u prethodnih osam godina.

Ilustracija: SNSD će proveriti neke stvari jer čudno zvuči to što je broj koalicionih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske smanjen sa 44 na 42 (Foto: Reuters)
Ilustracija: SNSD će proveriti neke stvari jer čudno zvuči to što je broj koalicionih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske smanjen sa 44 na 42 (Foto: Reuters)

"Politička stabilnost mora da bude domet svake vlasti, jer ako nje nema onda nema ničega drugog. Ključno pitanje je politička stabilnost, a za razne izazove, socijalne i ekonomske, zajedno sa ljudima koji budu činili strukturu vlasti, SNSD će napraviti određene programe i sačiniti ono što je neophodno da bi se kretali dalje", istakao je predsednik Republike Srpske.

Kada je reč o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je naveo da će SNSD završiti razgovore sa HDZ, sa kojim ima savezništvo od ranije, i to će proglasiti u četvrtak u Mostaru na zajedničkom sastanku.

"Tu ćemo naznačiti nekoliko važnih stvari, a to je da ćemo zajedno graditi sistem vlasti na nivou BiH i da ćemo sačekati rasplet u bošnjačkoj političkoj strukturi i videti kako se kretati dalje. Očigledno je da će biti važno ko će činiti vlast u Federaciji BiH. SNSD i HDZ su snažan blok i mogu bitno da utiču na strukturisanje ostale popune u zajedničkim institucijama", objasnio je Dodik.

Mladenu Ivaniću (na fotografiji) Dodik je čestitao izbor u Predsedništvo BiH (Foto: Reuters)
Mladenu Ivaniću (na fotografiji) Dodik je čestitao izbor u Predsedništvo BiH (Foto: Reuters)

On je izrazio žaljenje što kandidat SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović nije pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH, istovremeno čestitajući Mladenu Ivaniću izbornu pobedu na toj funkciji.

"Imam određenih opaski na sve to, jer je činjenica da se bira srpski član Predsedništva BiH i da je Ivanić u svom broju uknjižio 33.000 bošnjačkih glasova, koji su ravnopravni i koje ne degradiramo. Politička činjenica je da je Cvijanovićeva pobedila u srpskom glasačkom telu i da je Ivanić pobedio sa glasovima Bošnjaka", ukazao je Dodik.

On je rekao da nije moguće da SNSD ostane van parlamentarne većine na nivou BiH, jer su SNSD i HDZ nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na tom nivou.

Dodik je rekao i da se već od prvog dana posle izbora znalo da je on pobedio na izborima za predsednika Srpske, navodeći da će ime mandatara za sastav nove vlade Srpske saopštiti na prvoj sednici parlamenta Republike Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track