(VIDEO) DONALD TUSK: Čovek od poverenja i lični prijatelj Angele Merkel
Foto: Reuters

Nov šef Saveta Evrope

(VIDEO) DONALD TUSK: Čovek od poverenja i lični prijatelj Angele Merkel

Planeta -
Premijer Poljske takođe je jedan od glavnih advokata Ukrajine u EU i zagovornik oštre lnije u odnosima sa Moskvom

BRISEL, 31. avgusta (Tanjug) - Dugogodišnji predsednik vlade Poljske Donald Tusk koji je nominovan za naslednika Hermana Van Rompeja je drugi predsednik Evropskog saveta i prvi predstavnik zemalja sa prostora centralne, odnosno istočne Evrope, koje su se priključile EU pre desetak godina, koji dolazi na ovu funkciju.

Tusk je od novembra 2007. godine predsednik Vlade Poljske. Tokom duge i uspešne političke karijere bio je poslanik od1997, a od 2001. potpredsednik poljskog Sejma (skupštine). Parlamentarni lider opozicije bio je od 2003. do 2007. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=CJVcsfctOhQ

Rođen je 1957. U Gdanjsku, gde je i završio fakultet. Po obrazovanju je istoričar. Političkim radom se bavio još tokom studija, kada je bio aktivan sledbenik "Solidarnosti".

Osnivač je i predsednik stranke Građanska platforma, koja važi za političku organizaciju desnog centra.

Tuska smatraju za liberalnog političara, ponešto konzervativnih stavova.

Donald Tusk slovi za čoveka od poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel. Njih dvoje imaju veoma srdačne odnose - vezuje ih lično prijateljstvo. Njen deda ima poljske korene, Tusk je Kašub i oboje su vezani za poljsko-nemačko pograničje, sličnih su godina, oboje imaju iskustva iz totalitarnog režima, oboje marljivo neguju nemačko-poljsko pomirenje.

Inače, Kašubi su mali slovenski narod, nastanjen u poljskoj Pomeraniji. Uglavnom se identifikuju s Poljacima.

U poslednje vreme često se oglašavo na događaje u susednoj Ukrajini, uvek na strani aktuelne vlasti u Kijevu.

Bio je anagažovan na osnivanju fonda s ciljem očuvanja kompleksa nacističkog koncentracionog logora Aušvic, odnosno odgovarajuće muzejske postavke, apelujući na na pomoć evropskih lidera da se očuva sećanje na najveće stratište iz vremena nacizma u Evropi.

Oženjen je, otac dvoje dece.

Tokom kandidature za predsednika Evropskog saveta, mediji su mu zamerali nedovoljno poznavanje stranih jezika.

Poljska je inače prethodno nastojala da na funkciju visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU dovede svog šefa diplomatije Radeka Sikorskog, ali italijansko insistiranje na njihovom kandidatu Federiki Mogerini završilo se izborom Tuska na funkciju predsednika Saveta Evrope.

Posle potvrde Evropskog saveta, koga čine 28 šefova i vlada zemalja članica, tokom radne večere o Tuskovoj nominaciji će se glasati u Evropskom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track