DONJECK: Proruske snage povukle se iz 3 naselja i s aerodroma
Foto: Reuters

Taktika

DONJECK: Proruske snage povukle se iz 3 naselja i s aerodroma

Planeta -
Napuštena su naselja Karlovka, Netajlovo i Pervomajskoje, gde pripadnici samoodbrane nisu imali mnogo pripadnika, izjavio je Igor Strelkov.

DONJECK 23. jula (Tanjug) - Proruske snage saopštile su da su odstupile od tri naselja i aerodroma u Donjecku, koji su ranije opkolili, tvrdeći da su zauzeli nekoliko sela i da su opkolili grupu ukrajinskih snaga jugoistočno od tog grada na istoku Ukrajine.

Napuštena su naselja Karlovka, Netajlovo i Pervomajskoje, gde pripadnici samoodbrane nisu imali mnogo pripadnika, izjavio je komandant snaga samoproglašene Donjecke Narodne Repubike Igor Strelkov.

"Povukli smo se bez gubitaka u tehnici i sa beznačajnim gubicima u ljudstvu", rekao je Strelkov i dodao da su "protivnici deblokirali aerodrom i došli neposredno do severozapadne periferije Donjecka".

Strelkov pretpostavlja da ukrajinske snage neće širiti ofanzivu i da će se ograničiti na artiljerijsku paljbu.

"Protivnici neće ulaziti u dubinu grada. Donjeck nije mali Dzeržinsk sa garnizonom od 80 boraca (...) Pokušaće da nas blokiraju i prinude na povlačenje, po formuli iz Slavjanska", rekao je Strelkov.

Igor Strelkov, Foto Reuters
Igor Strelkov, Foto Reuters

Rojters, pozivajući se na ukrajinske vojne zvaničnike, prenosi da se proruske snage povlače ka centru Donjecka.

"U Donjecku su pobunjenici napustili masovno njihove pozicije i otišli ka centralnom delu grada", saopštio je Štab za antiterorističku operaciju u Kijevu, dodajući da se "ne može isključiti da takvo kretanje može značiti da se širi panika i pokuša napustiti mesto oružanog sukoba".

Britanska novinska agencija prenosi tvrdnje stanovnika da se tokom noći čula artiljerijska paljba i da je jedna granata pogodila industrije hemijskih preparata i izazvala požar, koji je kasnije ugašen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track