DOSIJE SNOUDEN: Bivši američki obaveštajac dobija azil u Švajcarskoj?
Foto: Ap

Nagrada za svedočenje

DOSIJE SNOUDEN: Bivši američki obaveštajac dobija azil u Švajcarskoj?

Planeta -
Ako sud presudi da SAD traže izručenje Snoudena iz političkih razloga, Švajcarska po ustavu ima pravo da mu zagarantuje bezbednost, pišu tamošnji mediji

BERN - Švajcarska je navodno odlučila da neće SAD izručiti bivšeg obaveštajca Edvarda Snoudena ukoliko bude svedočio protiv američke Nacionalne agencije za bedbednost (NSA) u slučajevima špijuniranja, javljaju švajcarski mediji, prenosi Raša tudej.

U dokumentu "Zakonski koraci koje treba preduzeti ako Edvarda S noudena dovedu u Švajcarsku a SAD zatraže njegovo izručenje", švajcarski državni tužilac navodi da Snoudenu treba garantovati bezbednost ukoliko bude svedočio, piše Zontags Cajtung.

Konkretno, u tom dokumentu se predlaže da se obaveštajcu zagarantuje bezbednost tako što će ga država pozvati da bude svedok u parlamentarnom saslušanju u slučaju prisluškivanja kojej je sprovodila američka NSA. Tužilac se poziva na član ustava Švajcarske u kojem se navodi da Švajcarska ne mora da izruči američkog državljanina Sjedinjenim Državam ukoliko je zahtev za izručenje politički motivisan, navodi švajcarska novinaska agencija ATS.

Švajcarska može da da azil Snoudenu ako sud odluči da su optužbe protiv njega "pre svega političkog karaktera", navodi se u dokumentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track