DRAMA: Papu hoće da ubiju u Albaniji?
Foto: Rojters

Teroristi Islamske države spremaju atentat

DRAMA: Papu hoće da ubiju u Albaniji?

Planeta -
MOSAD upozorio da je lider Rimokatoličke crkve u velikoj opasnosti zbog dolaska u Tiranu 21. septembra, a i naša zemlja primila je dopis o tome

TIRANA - Lidera Rimokatoličke crkve papu Franju navodno nameravaju da ubiju tokom njegove posete Albaniji 21. septembra, a iza toga stoje albanski ekstremisti s Kosova, koji su i članovi ozloglašene terorističke organizacije Islamska država (IS) iz Iraka i Sirije.Te zastrašujuće navode obelodanili su članovi izraelske obaveštajne agencije MOSAD, a prema pisanju italijanskog lista Korijere dela sera, albanska vlada i njena obaveštajna služba lično su alarmirale Interpol jer mnogo strahuju da se u njihovoj zemlji papi radi o glavi, pa se postavlja pitanje koliko su sposobne da ga zaštite. Inače, od stotine albanskih ekstremista neki bi mogli da izvrše atentat na lidera Rimokatoličke crkve s obzirom na to da ga smatraju oličenjem i najvišim predstavnikom hrišćanstva.Italijani obavešteniDobro obavešteni diplomatski izvor u našoj zemlji rekao je za Kurir da je i Srbija primila dopis o tome da je papa Franja u životnoj opasnosti zbog posete Albaniji.- Navedeno je da postoji osnovana sumnja da će ekstremisti pokušati atentat na lidera Rimokatoličke crkve - istakao je diplomatski izvor.

600 albanskih ekstremista pridružilo se IS
600 albanskih ekstremista pridružilo se IS

Izraelski obaveštajci alarmirali su sve bezbednosne agencije, uključujući i italijanske, da je prisustvo ekstremista na albanskoj teritoriji u poslednje vreme znatno poraslo.- Strepnje postoje zbog stotine kosovskih Albanaca, veterana iz rata protiv Srbije, koji su prihvatili islamski fundamentalizam tokom džihada u Siriji i Iraku, a gde su se borili uz ekstremiste Islamske države - piše Korijere dela sera i dodaje da su preko njih vođe IS najverovatnije odredile papu kao najvažniju metu.Glavna metaIS je već nekoliko puta kao svoj najvažniji cilj najavljivao potpuno uništenje Vatikana, od čega će i krenuti njen pohod na ostatak sveta. Albanski obaveštajci zabrinuti su zbog toga što će posetom pape njihovoj zemlji Vatikan praktično doći u Tiranu, što teroristima u velikoj meri olakšava posao.Papa Franja nedavno je pročitao izveštaj obaveštajne službe Vatikana o situaciji u Albaniji i uprkos svemu odlučio je da otputuje u tu zemlju jer, kako kaže, veruje u svoje obezbeđenje. Isto tako, objasnio je razloge svoje posete.- Pre svega, idem u tu malu zemlju, koja je uspela da, pored svega, formira vladu. Albanska vlada je vlada jedinstva između muslimana, pravoslavaca i katolika. Moje prisustvo tamo značiće da želim da im saopštim da možemo da sarađujemo. Mislim da će to pružiti mnogo snage tamošnjem narodu - naglasio je papa i dodao da svet treba da pamti kroz kakvu je nepravdu kroz istoriju prolazila Albanija.

OduševljenjePRODAJU MAJICE S LIKOM PAPEPrethodnih dana urađeno je mnogo u glavnom gradu Albanije, Tirani, ali i u drugim mestima, kako bi se što bolje pripremio doček za lidera Rimokatoličke crkve, ali i proslavila njegova poseta. Kako pišu italijanski mediji, u gradu Skadru, kolevci albanskih katolika, svuda se prodaju majice s likom pape i natpisima: „Dobrodošao, papa Franjo“, „On je naš papa“ i slično, a širom gradova vijore se festivalski ukrasi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track