DRŽE REKORD: Belgija prva u Evropi po broju džihadista koji se bore za ISIL
Foto: Printscreen Al Jazeera

Upozorenje

DRŽE REKORD: Belgija prva u Evropi po broju džihadista koji se bore za ISIL

Planeta -
Računa se da je među 3.000 Evropljana koji ratuju u ISIL više od deset odsto belgijskih državljana

BRISEL - Belgija je u odnosu na broj stanovnika na prvom mestu u Evropi po broju mladih koji su se pridružili džihadistima u Siriji i Iraku, upozoravaju danas zvaničnici.

Računa se da je među 3.000 Evropljana koji ratuju na strani Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) više od deset odsto belgijskih državljana, uglavnom Marokanaca i Turaka druge generacije.

Hari Bonte, gradonačelnik Vilivordea, malog grada nedaleko od Brisela sa brojnom muslimanskom populacijom, rekao je za AFP da veruje da je samo iz njegovog mesta u džihad otišlo 27 tinejdžera, među kojima su i dve devojčice od 14 i 15 godina. On je izjavio da iza toga stoji dobro organizovana mreža terorista koji indoktriniraju mlade muslimane, a zatim im preko Turske organizuju put u Irak i Siriju.

"Samo koordiniran rad cele zajednice, koji treba da uključi roditelje, nastavnike i verske lidere, može da spreči ovaj trend", smatra Bonte.

S druge strane, imam lokalne džamije Mimun Akišu kaže da malo toga može da učini da spreči omladince da odu u džihad kada jednom padnu pod uticaj terorističke propagande.

"Oni ih mame video snimcima džihadista koji se naoružani voze u velikim džipovima i izgledaju kao gospodari svojih života, a ne kažu im da je iza svega prljavi rat u kome je lako izgubiti glavu", rekao je on za AFP. Akišu je objasnio da su meta džihadista najčesće omladinci koji imaju problema sa drogom i alkoholom i koji su nesigurni u svoj identitet.

"Ponekad je dovoljno par meseci za indoktrinaciju, a tada je kasno da se bilo šta učini", rekao je on.

Belgija ima nešto više od 11 miliona stanovnika, od kojih su preko deset odsto poreklom Marokanci i Turci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track