DUGO SKRIVANA TAJNA: Žene iz senke služile Hitleru i sejale smrt van bojnih polja!
Foto: Wikipedia

Firerove pomoćnice

DUGO SKRIVANA TAJNA: Žene iz senke služile Hitleru i sejale smrt van bojnih polja!

Planeta -
Prve nacističke ubice nisu bili čuvari u logirima, već bolničarke, učiteljice i sekretarice, tvrdi autorka knjige Hitlerove pomoćnice i istoričarka Vendi Lover

Stotine hiljada žena služilo je Hitlerovom režimu, a o njima se veoma malo zna. U prvom planu su uvek bili generali i vojnici, ali logori i bojna polja nisu jedina mesta na kojima su se događala masovna ubistva. Uglavnom su radile iz senke i to na mestima za koje se poslednje sumnjalo - u bolnicama.

"Prve nacističke ubice nisu bili čuvari u logirima, već bolničarke, učiteljice i sekretarice", tvrdi autorka knjige "Hitlerove pomoćnice" i istoričarka Vendi Lover.

Prema njenim rečima, u bolnicama je započeo nacistički genocid.

"Prva metoda ubijanja bile su tablete za spavanje, inekcije i izgladnjivanje do smrti. Prve žrtve su bile deca, posebno ona sa nekim invaliditetom", tvrdi Lover.

Pretpostavlja se da je trećina žena nacističke Nemačke, odnosno oko 13 miliona, aktivno učestvovalo u brojnim organizacijama i institucijama u sklopu Hitlerovog režima.

Bile su potpuno ravnopravne sa muškim kolegama, nosile su oružje kao i oni. Porteti ovih žena možda se najbolje ogledaju u primeru jedne od njih, Lisel Vilhaus, koja je bila surpuga jednog od oficira. Služeći Hitleru je i upoznala svog budućeg muža, dok se za nju govori da je sa svog balkona lično ubijala Jevreje i to pred svojim detetom.

Kako dalje navodi autorka knjige, većina ovih žena nikada nije odgovarala za svoje zločine, jer se uglavnom misli da su na to bile prisiljene, dok je prema njenim tvrdnjama, istina potpuno drugačija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track