DVE GODINE ZATOČENIŠTVA: Oslobođen američki novinar zarobljen u Siriji

Piter Tio Kurtis na slobodi

DVE GODINE ZATOČENIŠTVA: Oslobođen američki novinar zarobljen u Siriji

Planeta -
U zatočenistvu ga je držala ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom koja se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada

VAŠINGTON - Američki novinar Piter Tio Kurtis, kojeg je dve godine u zatočeništvu u Siriji držala grupa povezana s Al Kaidom, oslobođen je u nedelju, saopštili su zvaničnici SAD.

Novinar koji se potpisivao kao Tio Padnos, oslobođen je posle nedelju dana pošto su sunitski ekstremisti iz Islamske države pogubili američkog novinara Džejmsa Folija.

Savetnica Bele kuće za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs rekla je da se Kurtis nalazi izvan Sirije, dok je državni sekretar Džon Keri rekao da ga je u zatočenistvu držala ekstremistička grupa povezana s Al Kaidom koja se bori protiv režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

Viši zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je Kurtis oslobođen na Golanskoj visoravni gde se sastao s predstavnicima vlade SAD koji su ga prevezli do Tel Aviva.

Kurtisovi rođaci su rekli da je novinar dobrog zdravlja. Keri je izrazio zahvalnost za oslobađanje Kurtisa "posebno posle nedelje obeležene neopisivom tragedijom".

Islamska država je prošle nedelje objavila snimak s brutalnim ubistvom Folija kojeg je otela 2012. dok je pokrivao pobunu u Siriji. Islamska država i organizacija koja je držala Kurtisa, razdvojili su se, a američki zvaničnici kažu da je Islamska država daleko brutalnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track