DŽIHADISTI KUKAJU NA FEJSU: Imamo pancire ali nam fale patike, nutela i kalašnjikovi!
Foto: Reuters

Muke

DŽIHADISTI KUKAJU NA FEJSU: Imamo pancire ali nam fale patike, nutela i kalašnjikovi!

Planeta -
Prema procenama evropskih tajnih službi, trenutno ih u trupama ISIL ratuje nekoliko hiljada. Velika Britanija procenjuje da je tamo oko 900 nenih državljana

Dođite kod nas, ništa vam neće nedostajati i još ćete učestvovati u stvaranju nove istorije u slavu Alaha. Doduše nedostaju nam punjači za mobilne telefone i kalašnjikovi, tako bi se nekako dale sažeti poruke koje na društvene mreže postavljaju pripadnici Islamske države, trenutno najopasnije, najmoćnije i najbogatije terorističke grupe na svetu.

Britanski Dejli mejl skupio je niz takvih poruka, i to, što je najinteresantnije, upravo Britanki i Britanaca koji su se sa Ostrva spustili u Siriju i Irak kako bi ratovali za novog kalifa Abu Bakr al-Bagdadija.

Tako se na jednoj od slika, objavljenih na Tviteru, borac slikao u nekoj prodavnici s teglom popularne nutele:

“Ni sankcije na nutelu i čupa-čups ne mogu da oslabe moral plaćenika ISIL-a. Nutela je halal”.Osim toga, britanski muslimani daju i niz saveta svojim sugrađanima kad da se odluče na put prema članstvu u ISIL-u.

“Spakujte vrlo malo stvari. Ovde možete da pronađete većinu odeće, ali ponesite sa sobom obavezno dodatni punjač za mobilni. I da budem iskren, nema ničeg tako važnog što biste trebalo da ponesete sa sobom osim jednog para dobrih patika".

Uz savete muškarcima, tu su i uputstva za žene. Naime, nekoliko desetina Britanki već se nalazi u kalifatu i one takođe šalju poruke svojim bivšim sugrađankama.

“Da, ovde nema dobrih cipela, a i čini se da imaju samo tri broja. Dakle, ponesite dobre patike. Računajte da su ovde zime jako hladne, ja dolazim sa severa Britanije i ipak mi je bilo hladno. Ali, nema problema sa šamponom, sapunom i ostalim ženskim potrepštinama. Ne brinite se, nećete ovde živjeti kao u pećini. Živim u veoma većem luksuzu nego što sam očekivala”, piše tako jedna Britanka iz kalifata.A tu su i slike stolova prepunih najrazličitijih poslastica (onih koje islam dozvoljava) kao dodatni poziv mladima da se zapute u Siriju i Irak i priključe kalifatu. Postoji pak i veb-stranica na kojima zainteresovani mogu da postave pitanja koja ih muče i na koja odmah stižu odgovori.

Foto: AP
Foto: AP

Tako jedan mladić zainteresovan za borbu pita gde da kupi kalašnjikov. Odgovor je jasan - ima ih na tržištu u Turskoj i koštaju oko 1.000 funti po komada. Dosta skupo jer se to, teroristima najdraže oružje, može na crnom tržištu kupiti i bitno jeftinije. Borci ipak svojim budućim kolegama savjetuju i da kupe noževe jer oni koji su na raspolaganju u kalifatu i nisu tako dobri.Reč je, dakle, o vrlo sofisticiranom sistemu navlačenja prije svega mladih ljudi, posebno iz Evrope, kako bi se tamo okupio što veći broj. Prema procenama evropskih tajnih službi, trenutno ih u trupama ISIL ratuje nekoliko hiljada. Velika Britanija procenjuje da je tamo oko 900 nenih državljana, Francuska govori o najmanje 700, ima i boraca iz Italije, Njemačke te BiH.

Buduće borce mame na sve načine.Tako jedan mogući novajlija pita da li tu vrede funte. Odgovaraju mu: “Da, ovde veoma povoljno mogu da se razmene”.

“Da li je potrebno da pre dolaska naučim arapski?” “Ma samo dođi, brzo ćeš ga razumeti, osim toga ovde možeš i da studiraš”, odgovaraju mu.

S druge strane neprobojnih prsluka ima koliko vam srce želi i jeftini su, samo 100 dolara.Devojkama se jasno daje do znanja kakav će život imati u kalifatu.

“Svakodnevica se vrti oko kuvanja, čišćenja, brige za decu. Mi smo stvorene da budemo majke i žene”, poručuje jedna Britanka koja je ispunjenje svog sna pronašla u redovima ISIL.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track