Džihadisti u Abu Graibu, Bagdad na nišanu

Terorizam

Džihadisti u Abu Graibu, Bagdad na nišanu

Planeta -
Irački vojnik, koji je pre dva dana bio u desetoj diviziji u Abu Graibu, kaže da islamisti kontrolišu ulice i da vojska ne može da napusti svoje sedište, niti da patrolira ulicama

Islamska država preuzela kontrolu nad ključnim iračkim gradovima u zapadnoj provinciji Anbar. Ovonedeljna ofanziva dovela ih je na nekoliko kilometara od Bagdada. Uticaj Islamske države se već proteže od Faludže preko Abu Graiba do Jusufija, bagdadskog predgrađa. Auto-put koji povezuje te lokacije za sada je u rukama vlade, kao i zatvor u Abu Graibu.Militanti Islamske države i njeni plemenski saveznici vladaju Anbarom od iznenadne ofanzive prošlog decembra, ali protekla nedelja je bila naročito zabrinjavajuća. Prvi put pobunjenici su postali većina u Abu Graibu, gradu koji se graniči sa periferijom Bagdada.

Irački vojnik, koji je pre dva dana bio u desetoj diviziji u Abu Graibu, kaže da islamisti kontrolišu ulice i da vojska ne može da napusti svoje sedište, niti da patrolira ulicama.

Vojnici se suočavaju sa još jednim problemom. Tako je vojnik iz Abu Graiba morao da koristi lažnu ličnu kartu na kojoj piše da je sunit, budući da raste zabrinutost za pripadnike šiita zbog brojnih pogubljenja."Islamisti kontrolišu sve osim vojne baze i zatvora, na samo nekoliko milja su od Bagdada", rekao je vojnik.Stotinama kilometara zapadno, islamske snage nastavljaju da prodiru u kurdski grad Koban u Siriji, gde se čini nerealnim da će Turska intervenisati kako bi zaustavila prodor.Kurdski zvaničnici kažu da turska vlada nije još uvek odgovorila na njihove molbe za oružjem, a izveštaji sa tursko-sirijske granice navode da nema dokaza da se turska priprema za akciju.Prisustvo islamista u Abu Graibu, kaže jedan diplomata, dovešće bagdadski međunarodni aerodrom na nišan džihadistima. Aerodrom je značajan zapadnim ambasadama i predstavlja centar operacija za američke vojne savetnike.Militanti su preuzeli kontrolu i nad većim delom Hita, a zatim su krenuli ka samom gradu Ramadiju koji je centar te provincije. Najmanje 74 vojnika su ubijena, a desetine se vode kao nestale nakon što su džihadisti "pregazili" Hit.Moguće je i da su napredovanja u Hitu deo priprema za napad na vojnu bazu Asad koja se nalazi u blizini, a predstavlja najveći vojni objekat i glavnu bazu za američke vojnike u Anbaru. Izveštaji pokazuju da dolazi do većeg broja napada na tu bazu.Najveću zabrinutost za vojne savetnike sa Zapada predstavljaju izveštaji da se džihadisti slobodno kreću Abu Graibom, koji kontroliše zapadne prilaze Bagdadu iz Anbara, Jordana i Sirije.Njegov gubitak bi ozbiljno ograničio mogućnost iračke vlade da pošalje pojačanja manjim bazama koje su još uvek pod kontrolom vladinih snaga, uključujući Ramadi i Haditu, kao i bazu Asad.Uticaj Islamske države se već proteže od Faludže preko Abu Graiba do Jusufija, bagdadskog predgrađa. Zo sada, auto-put koji povezuje te lokacije u rukama je vlade, kao i zatvor u Abu Graibu, gde su američki vojnici zlostavljali iračke zatvorenike u prvim godinama rata u Iraku.Ali dok vlada raspoređuje sve više snaga kako bi osnažila svoje prisustvo, Islamska država kontroliše okolne oblasti.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track