DŽIHADISTI U TUNELIMA JNA: Jugosloveni gradili za Sadama, ISIL sada napada Bagdad iz zemlje! (VIDEO)
Foto: Reuters

Nova taktika

DŽIHADISTI U TUNELIMA JNA: Jugosloveni gradili za Sadama, ISIL sada napada Bagdad iz zemlje! (VIDEO)

Planeta -
Najveći problem iračke vlade je što ne zna gde je početak i kraj tih tunela za koje su znali samo najbliži Sadamovi saradnici, koji su danas na strani ISIL

IRAK - Prema obavještajnim podacima kojima raspolažu zapadne zemlje i SAD, pripadnici ISIL napašće Bagdad kroz tunele koji su građeni za vreme vladavine Sadama Huseina.Naime, ti tuneli protežu se od provincije Ambar, uporišta te terorističke grupe, pa sve do Bagdada. Te tunele gradila je bivša JNA.

Sadam Husein tražio je da mu se sagradi kompletan sistem podzemnih objekata. Godine 1976. počele su pripreme, snimanje terena i izrada projekata. Jugoslavenskim stručnjacima to nije bio veliki problem jer je Sadam Husein, očigledno fasciniran podzemnim i nadzemnim objektima JNA, zatražio da mu se u pustinji Iraka napravi isto to.Godinu dana posle uvelike se radi na projektu 77.

Projekt 77 obuhvata glavno strateško komandno mesto smešteno u Bagdadu, dok su pomoćna komandna mesta sagrađena u Tikritu, Faluji, Kirkuku, Kutu i Basri. Vrednost projekta 77 iznosila je oko 180 miliona dolara. Treba napomenuti da je Sadam Husein pristao da plati i 50 odsto višu cenu od tržišne tražeći zauzvrat potpunu diskreciju jugoslavenske strane.

Najveći problem iračke vlade je što ne zna gde je početak i kraj tih tunela za koje su znali samo najbliži Sadamovi saradnici, koji su danas na strani ISIL, a do podataka bivše JNA danas je nemoguće doći. Zbog toga je iračka vlada uništila dobar deo poljoprivrednog zemljišta u nadi da će naći ulaze i izlaze iz tunela.

Preko tih tunela prebacuje se naoružanje, oprema i ljudstvo. Iračka strana tvrdi da je u Bagdad kroz te tunele ubačeno više od hiljadu boraca, pripadnika ISIL koji su zasad tzv. spavači, ali su spremni za akciju u svakom trenutku.

http://www.youtube.com/watch?v=FkMLoHTFFHQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track