EBOLA U ČEŠKOJ: U prašku bolnicu primljen zaraženi pacijent?
Foto: Rojters

uzbuna

EBOLA U ČEŠKOJ: U prašku bolnicu primljen zaraženi pacijent?

Planeta -
Pre nekoliko sati primili smo i hospitalizovali muškarca, čiji simptomi i zdravstveno stanje podsećaju na ebolu", rekao je pr bolnice. Reč je o 56-godišnjem muškarcu koji se nedavno vratio iz Liberije, češkom biznismenu koji se u Češku vratio pre 22 dana

PRAG - U prašku bolnicu Na Bulovce danas je primljen pacijent za kojeg se sumnja da je zaražen ebolom, potvrdio je za češke medije portparol bolnice Martin Šalek.

Pedesetšestogodišnji muškarac, koji se nedavno vratio iz Afrike, ima simptome kao što su unutrašnje krvarenje i temperatura koji mogu da ukazuju na ebolu, ali i na druge bolesti.

Ovo je drugi slučaj sumnje na ebolu u Českoj, preneo je "iDnes".

"Pre nekoliko sati primili smo i hospitalizovali muškarca, čiji simptomi i zdravstveno stanje podsećaju na ebolu", rekao je večeras Šalek.

Reč je o 56-godišnjem muškarcu koji se nedavno vratio iz Liberije, češkom biznismenu koji se u Češku vratio pre 22 dana.

Period inkubacije za ebolu iznosi 21 dan, za koje vreme bolest nije zarazna, podseća "iDnes".

Za sada, međutim, nije aigurno da li je pacijent zaražen ebolom.

"Ipak treba biti oprezan, jer je pacijent bio u rizičnoj oblasti", rekla je portparolka Ministarstva zdravlja Štjepanka Čehova.

Ministarstvo je takođe saopštilo da može da uveri javnost da je mogućnost širenja ove bolesti na teritoriji Česke minimalna.

Pacijent ima povišenu temperaturu i bolove, ali, kako je rekao Šalek, to mogu biti znaci i bolesti kao što su denga groznica ili malarija.

Pacijentu je u bolnici uzet uzorak krvi koji je poslat na analizu u Institut "Robert Koh" u Berlinu, koji jedini može da potvrdi da li je reč o eboli.

Rezultati će iz Berlina stići najranije u petak popodne, telefonskim putem ili faksom.

Češki mediji navode i da lekari ipak misle da nije reč o eboli, ali da to ne žele javno da kažu, dok ne dobiju zvanične rezultate.

Do tada, pacijent je smešten u izolovanom delu bolnice, u "bioboksu", a medicinsko osoblje pri kontaktu s njim nosi zaštitna odela.

Ako se ispostavi da jeste rec o eboli, pacijent će ostati u bolnici Na Bulovce, koja je saopštila da je spremna za eventualnu pojavu slučajeva ove boloesti.

Ovo je drugi slučaj sumnje na ebolu u Češkoj. Sredinom septembra, kada su testovi na prisutnost te smrtonosne bolesti izvršeni na jednom studentu iz Tanzanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja