EBOLA U KOMŠILUKU?: Rumun zadržan u Bukureštu jer ima simptome opake bolesti
Foto: AP

Balkan u strahu

EBOLA U KOMŠILUKU?: Rumun zadržan u Bukureštu jer ima simptome opake bolesti

Planeta -
Pedesetjednogodišnji Rumun, koji se iz Nigerije vratio 25. jula, jutros je došao u bolnicu u Ploešti sa znakovima groznice, dehidratacije i dijareje

BUKUREŠT - Jedan rumunski državljanin, koji se u tu zemlju iz Nigerije vratio sa simptomima ebole, smešten je danas u karantin u klinici za infektivne bolesti u Bukureštu, saopštili su rumunski zdravstveni zvaničnici.

Pedesetjednogodišnji Rumun, koji se iz Nigerije vratio 25. jula, jutros je došao u bolnicu u Ploešti sa znakovima groznice, dehidratacije i dijareje, naveli su zvaničnici. Pacijent je odmah prebačen u bolnicu za infektivne bolesti u Bukureštu, koja je određena kao mesto na koje će se smeštati eventualni oboleli od ebole.

Kako su naveli lekari, pacijent ima simptome koji odgovaraju i nekim drugim bolestima.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Nigerija je sa 13 obolelih od ebole, među kojima su potvrđeni i nepotvrđeni slučajevi, i dva preminula pacijenta, na četvrtom mestu u svetu po rasprostranjenosti ovog virusa. SZO je u petak pozvala na hitne mere u zdravstvu na svetskom nivou u borbi protiv epidemije ebole, koja je pogodila pre svega zapadnu Afriku.

Od ebole je od početka godine umrlo skoro hiljadu ljudi, a oko 1.800 slučajeva zaraze je potvrđeno ili čeka na potvrdu. Sijera Leone, Liberija i Gvineja su zemlje koje je ova epidemija najviše zahvatila.

Vlasti Saudijske Arabije danas su saopštile da Saudijac koji je posle povratka iz Sijera Leone preminuo prošle nedelje, nije imao virus ebole, prema prvim laboratorijskim podacima koji su obrađivani i u SAD i Nemačkoj. Taj 40-godišnji državljanin Saudijske Arabije bio je u toj zemlji. jedini oboleli za kojeg se sumnjalo da je zaražen virusom ebole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track