EKSPERIMENT: Tri bolesnika primila krv lekara izlečenog od ebole
Foto: Reuters

Na pomolu lek?

EKSPERIMENT: Tri bolesnika primila krv lekara izlečenog od ebole

Planeta -
Lekari se nadaju da je krv dr Kenta Brentlija puna antitela i da će pomoći obolelima da se izbore sa virusom ebole

VAŠINGTON - Troje pacijenta u SAD primili su krv ili krvnu plazmu doktora Kenta Brentlija, jednog koji je preživeo ebolu, kao eksperimentalni tretman protiv zaraznog virusa ubice.

Nivo antitela u krvi izlečenih mogao bi da bude dovoljno visok da pomogne organizmu obolelog da se izbori za virusom ebole, ali ovaj eksperimentalni tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspešan, rekli su stručnjaci za Glas Amerike.

Doktor Džesi Gudman, profesor medicine i infektivnih bolesti na Medicinskom centru univerziteta Džordžtaun naveo je da je potrebno još istraživanja o efektivnosti transfuzija.

Antitela u krvi rekonvalescenata možda mogu da pomognu obolelima da se izbore sa ebolom (Foto: AP)
Antitela u krvi rekonvalescenata možda mogu da pomognu obolelima da se izbore sa ebolom (Foto: AP)

"Ne znamo da li transfuzija krvi od nekoga ko se oporavio od bolesti zaista pomaže. Ne znamo. Činjenica da neki koji su primili krv ozdrave, ne znači da su se oporavili zahvaljujuci transfuziji", primetio dr Gudman i dodao da je transfuzija, možda, samo jedan od elemenata tretmana lečenja, a da su hitna medicinska pomoć i sveukupno zdravstveno stanje pacijenta bitni faktori ozdravljenja.

Međutim, čak i da krv dr Brentlija nije ključni deo tretmana, prof. Lorens Gostin sa univerziteta Džordžtaun smatra da ona, kao i krv svih koji su preživeli ebolu, pripada čovečanstvu.

"Svi smo mi pripadnici ljudske rase i kao takvi to znači da ne bi trebalo da budemo sebični. Trebalo bi da budemo okrenuti zajednici. Ne bi trebalo da postoje patenti ni finansijska dobrobit. Ne bi trebalo oklevati. Svima je jasno šta je etički ispravno uraditi", naveo je prof. Gostin.

Dr Kent Brentli i njegova supruga Amber od 2013. rade kao lekari misionari u Liberiji (Foto: AP)
Dr Kent Brentli i njegova supruga Amber od 2013. rade kao lekari misionari u Liberiji (Foto: AP)

Sredinom oktobra 2013. dr Brentli se preselio u Monroviju, prestonicu Liberije, sa suprugom Amber i dvoje dece, gde su planirali da rade kao lekari misionari u jednoj humanitarnoj organizaciji. Prvi put je čuo za širenje ebole krajem marta ove godine i u narednih nekoliko meseci postao jedan od svega dva lekara u Monroviji koji je lečio pacijente zaražene ebolom, da bi tokom sledećih mesec i po broj pacijenata rastao i bio je preplavljen njima. U julu se razboleo i u jednom trenutku neko mi je pomenuo eksperimentalni lek koji je delovao na majmune, ali nije testiran na čoveku. Pristao je da ga primi i ozdravio je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track