Ešton: Narednih godina otvoriti evropsku perspektivu Balkana!
Foto: Fonet/AP

Ubrzati procese

Ešton: Narednih godina otvoriti evropsku perspektivu Balkana!

Planeta -
Očekujem da će zemljama zapadnog Balkana evropska perspektiva biti otvorena narednih godina, a ne decenija rekla je Eštonova prilikom otvaranja "Političkih razgovora" u okviru Evropskog foruma Alpbah

BEČ - Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izrazila je danas očekivanje da će zemljama zapadnog Balkana evropska perspektiva biti otvorena "narednih godina, a ne decenija".

Za to potrebna ekonomska pomoć, pre svega Kosovu, ali i Srbiji, rekla je Eštonova prilikom otvaranja "Političkih razgovora" u okviru Evropskog foruma Alpbah, u istoimenom austrijskom gradiću.

"Ekonomija i politika moraju se sve više zbližavati", naglasila je Ešton ukazujući na obrazovanje, mala preduzeća i pravnu sigurnost.

Ešton, koja će još devet nedelja biti na dužnosti šefa evropske diplomatije, ukazala je da trenutno imamo jako teško vreme sa izazovnim okolnostima. Ovogodišnji, trodnevni "Politički razgovori" održavaju se u senci krize u Ukrajini i oko pojasa Gaze.

Ešton je, u vezi Gaze, rekla da je potrebno naći održivi mir i stvoriti rešenje sa dve države, kako bi se omogućio miran suživot Izraelaca i Palestinaca.Prema njenim rečima, širom sveta sada ima više izbeglica nego nakon Drugog svetskog rata, podsećajući na aktuelne konflikte u Siriji, Libiji i Iraku.Ešton, koja u utorak očekuje razgovore sa ukrajinskim i ruskim predsednikom u Minsku, o tome nije želela da se izjašnjava, ali je ocenila da se radi o mogućnosti za pronalaženje rešenja i da supotrebni dobri odnosi između Ukrajine i Rusije.

Predsednik Austrije Hajnc Fišer ukazao je na potrebu "fer i razumnog odnosa" između EU i Rusije, kao i Ukrajine i Rusije.

Prema njegovim rečima, treba uzeti u obzir i bezbednosne potrebe Rusije.Fišer je kazao da ne može lično zamisliti, "iz racionalnih razloga", ulazak ruskih trupa u istočnu Ukrajinu. On je izrazio nadu da Rusija neće napraviti taj korak i da će se Ukrajina i Rusija vratiti "razumnoj radnoj temperaturi".

Fišer je, u vezi aneksije Krima, podvukao da se radi o kršenju međunarodnog prava, i da je nedopustivo da se to poredi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova, koje je, kako je rekao, usledilo posle višegodišnjih pregovora i ispregovaranog plana.Konflikt između Izraela i Palestinaca, prema njegovom mišljenju, još je teže rešiti.

On je naglasio da se Izrael u poslednje vreme više udaljava od rešenja konflikta, nego što se približava.Fišer je istakao da nasilje povećava mržnju i upitao je da li takva politika nasilja ima uspeha u borbi protiv terorizma ili je više podstiče.Otvaranje "Političkih razgovora" nakratko je prekinuto pošto je grupa mladih Ukrajinaca počela da peva ukrajinsku himnu povodom Dana nezavisnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track