EU DALA ROK: Nove sankcije Rusiji za sedam dana ako...
Foto: AP

Dogovor

EU DALA ROK: Nove sankcije Rusiji za sedam dana ako...

Planeta -
Herman van Rompej je izbegao da obelodani detalje o novim sankcijama, a nije naveo ni šta konkretno EU očekuje od Rusije kako one ne bi bile uvedene.

BRISEL - Lideri Evropske unije saglasili su se na sinoćnjem samitu da uvedu nove sankcije Rusiji koje će stupiti na snagu najkasnije za sedam dana ukoliko Moskva ne preduzme korake ka smirivanju ukrajinske krize.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Ukrajini", rekao je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej novinarima nakon maratonskog sastanka, koji je počeo po podne, a završio posle ponoći. On je kazao da su šefovi država i vlada EU zbog prisustva ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji naložili Evropskoj komisiji da pripremi novi paket sankcija Rusiji koji će stupiti na snagu u roku od sedam dana ukoliko Moskva ne promeni ponašanje.

Herman van Rompej: Sankcije zavise od situacije na terenu, Foto Reuters
Herman van Rompej: Sankcije zavise od situacije na terenu, Foto Reuters

Van Rompej je izbegao da obelodani detalje o novim sankcijama, a nije naveo ni šta konkretno EU očekuje od Rusije kako one ne bi bile uvedene.

"To zavisi od situacije na terenu, koju ćemo procenjivati svaki dan", rekao je Van Rompej.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je posle samita ukazao da postoji kontrast između priče da je Rusija spremna na dijalog i situacije na terenu, koja se stalno pogoršava.

Žoze Manuel Brozo: Još nije kasno za političko rešenje, Foto AP
Žoze Manuel Brozo: Još nije kasno za političko rešenje, Foto AP

"Ako Rusija ne promeni ponašanje, doći će do trajnog pogoršanja odnosa sa EU, a to nikome nije u interesu", rekao je Barozo i dodao da u Moskvi treba da misle na strateške posledice vojnog angažmana u Ukrajini, rekao je on.

"Još nije kasno za političko rešenje, a vojnog rešenja nema", naglasio je Barozo.

Donald Tusk, Herman van Rompej i Domenika Mogerini, Foto AP
Donald Tusk, Herman van Rompej i Domenika Mogerini, Foto AP

Na sinoćnjem samitu je takođe odlučeno da će aktuelni poljski premijer Donald Tusk naslediti Van Rompeja na mestu predsednika Evropskog saveta, dok će šefica italijanske diplomatije Federika Mogerini zameniti Ketrin Ešton kao visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Šefovi država i vlada su se sem toga saglasili o nizu mera za sprečavanje dobrovoljaca iz Evrope da se pridruže džihadistima iz takozvane Islamske države, koja kontroliše značajne delove Iraka i Sirije.Te mere ukjučuju intenzivnu razmenu podataka između evropskih bezbednosnih službi i pomoć Turskoj za bolju kontrolu granice sa Sirijom i Irakom.

Fajman protiv oštrijih sankcija EU

Austrijski kancelar Verner Fajman izjasnio se protiv oštrijih sankcija EU protiv Rusije.

"Ja sam protiv beskorisnog zveckanja oružjem i protiv daljih sankcija, koje samo nama samima i našoj privredi štete", kazao je on u izjavi bečkom dnevniku Esterajh. Kancelar je objasnio da je za sankcije kada je reč o isporukama naoružanja, i da je protiv vojnih pretnji, te da je sada potreban pritisak za politički dijalog.

"Dokazano je samo da su ruski vojnici u Ukrajini. To je dramatično i potpuno neprihvatljivo. Zbog toga nam je pod hitno potreban politički dijalog. Rusija i Ukrajina moraju pod hitno za pregovarački sto", ocenio je Fajman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track