EU: Moguća zakonska izuzeća za izgradnju Južnog toka ako Rusija to zatraži
Foto: Reuters

Južni tok

EU: Moguća zakonska izuzeća za izgradnju Južnog toka ako Rusija to zatraži

Planeta -
Ustupaka neće biti kad je reč o usaglašavanju izgradnje Južnog toka s propisima EU, kaže portparol Marlen Holcner

BRISEL - Evropska unija je spremna da razmotri zahtev Rusije da se "unutar zakona EU nađu izuzeća za izgradnju gasovoda Južni tok, ako to ruski predstavnici zatraže, ali takav zahtev od ruske strane nije dobijen", rekla je danas u Briselu portparolka evropskog komesara za energiju Gintera Etingera Marlen Holcner.

Na pitanje novinara o čemu bi konkretno moglo biti reči, ako se pitanje Južnog toka takođe pokrene na sastanku EU, Rusije i Ukrajine o sporu oko isporuka gasa 26. septembra u Berlinu, Holcner je istakla da Južni tok nije na dnevnom redu berlinskog sastanka, ali da i o tome može biti razmene mišljenja na ruski predlog.

Ona je, međutim, opovrgla tvdnje nekih medija da je "EU spremna da učini neke ustupke" kad je u pitanju usaglašavanje izgradnje Južnog toka s propisima Unije. Marlene Holcner je dodala da bi se "u tom slučaju videlo šta se može dogoditi", a stavila je do znanja da "ništa ne može zaustaviti Ruse da to zatraže, jer mi imamo i bilateralne razgovore".

Na sastanku u petak u Berlinu će učestvovati evropski komesar Etinger, ukrajinski ministar za energiju Jurij Prodan i ruski ministar energetike Aleksander Novak, saopštila je Komisija u Briselu. Etinger je izjavio da se, kad je u pitanju izgradnja gasovoda Južni tok, moraju imati na umu i okolnosti vezane za ukrajinsku krizu.

Evropska komisija je mišljenja da svi ugovori koje je Moskva potpisala sa zemljama u Evropskoj uniji i Srbijom delom krše propise Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track