EU uvela sankcije protiv pet najvećih ruskih banaka
Foto: Marina Lopicic

Kaznene ekonomske mere

EU uvela sankcije protiv pet najvećih ruskih banaka

Planeta -
Novim sankcijama su, pored Sberbanke, obuhvaćene i VTB banka, Gasprom banka, Vnješekonombanka (VEB) i Ruska poljoprivredna banka, i njima će, prema odluci EU, biti zabranjeno da prikupljaju kapital na evropskim berzama

MOSKVA - Evropska unija uvela je danas sankcije protiv pet ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, među kojima je i najveća ruska banka - Sberbanka.

Novim sankcijama su, pored Sberbanke, obuhvaćene i VTB banka, Gasprom banka, Vnješekonombanka (VEB) i Ruska poljoprivredna banka, i njima će, prema odluci EU, biti zabranjeno da prikupljaju kapital na evropskim berzama, javlja "Raša tudej".

"Bankarske" sankcije će stupiti na snagu 1. avgusta i važiće narednih godinu dana, a kako je saopšteno iz Brisela, ova odluka bi mogla biti revidirana posle tri meseca. Iz EU su takođe poručili da su od ovih kaznenih mera izuzete evropske podružnice ruskih banaka.

Navedene sankcije predstavljauju deo najnovijih kaznenih ekonomskih mera koje su Evropa i SAD preduzele protiv Moskve zbog ukrajinske krize.

Sberbanka je najveća banka u Rusiji i u Istočnoj Evropi, i treća najveća banka u čitavoj Evropi. Samo u Rusiji, ova banka ima preko 106 miliona klijenata, dok preko 11 miliona ljudi koristi usluge ove banke u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track