EVROPSKI SAVET: Tusk novi predsednik, Mogerini šefica diplomatije
Foto: AP Photo

Promene u evropskom telu

EVROPSKI SAVET: Tusk novi predsednik, Mogerini šefica diplomatije

Planeta -
Vođe Evropske unije kasno popodne sastale su se u Briselu da bi razmotrili, kako je najavljeno, "zabrinjavajući razvoj" ukrajinske krize i izabrali novog predsednika Evropskog saveta

BRISEL - Poljski premijer Donald Tusk imenovan je za novog predsednika Evropskog saveta, a italijanska ministarka spoljnih poslova Federika Mogerini za novu šeficu diplomatije EU, izjavio je u subotu veče odlazeći predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Federika Mogerini  (foto Fonet)
Federika Mogerini (foto Fonet)

Van Rompej je to objavio na svom tviter nalogu, neposredno po početku evropskog samita u Briselu, na kojem će se razmatrati i uvođenje novih sankcija Rusiji zbog novih napetosti u Ukrajini.

Vođe Evropske unije kasno popodne sastale su se u Briselu da bi razmotrili, kako je najavljeno, "zabrinjavajući razvoj" ukrajinske krize i izabrali novog predsednika Evropskog saveta i visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Formalno glavna tema zasedanja je ipak izbor novih čelnika EU.

Herman Van Rompej (foto Fonet/AP)
Herman Van Rompej (foto Fonet/AP)

Donald Tusk, lider liberalne Građanske platforme, kao čovek od poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel a za nove postkomunističke članice Unije kao nada da Evropa neće tek tako mahnuti rukom nad njihovim obnovljenim strahom od Rusije.

U mladosti, tokom studija, aktivista nezavisnih sindikata Solidarnost u rodnom Gdanjsku, diplomirani istoričar koji je neko vreme porodicu prehranjivao kao fizički radnik, u politici od pada komunista 1989. godine a od 2007. godine i premijer, jedini kome su u istoriji Poljaci ukazali poverenje da zemlju vodi i u drugom mandatu, 57-godišnji Tusk potiče iz manjine Kašuba, koju su po istorijskim potrebama svojatali i Nemci i Poljaci.

Iako je i zajedno sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim jedan od glavnih advokata Ukrajine u EU a trenutno zagovornik oštre lnije u odnosima sa Moskvom, Tusk ne spada u poljske antiruske jastrebove i važi kao čovek kompromisa.

"Često čujem da bi Poljska trebalo da se angažuje samostalno, što zvuči vrlo efektno. Na način koji bi Poljsku oterao u politički aut. Zamislimo Poljsku koja bi samostalno odlučila da uvede embargo Rusiji. Zamislimo kako smo usamljeni u energetskom ratu. Za mene je primarna bezbednost Poljske, a ne avanture zato što se neko načitao romantičnih romana", hladio je Tusk ove sedmice pred poslanicima Sejma radikalne zahteve poljske opozicije prema Rusiji.

Posebno srdačni odnosi i lično prijateljstvo vežu Tuska za nemačku kancelarku Angelu Merkel. Njen deda ima poljske korene, Tusk je Kašub i oboje su vezani za poljsko-nemačko pograničje, sličnih su godina, oboje imaju iskustva iz totalitarnog režima, oboje marljivo neguju nemačko-poljsko pomirenje.

Tusk je nakon vlada konzervativaca braće Kačinjski, pokojnog predsednika Leha i bivšeg premijera Jaroslava, okrenuo kormilo Poljske ka Evropskoj uniji, oslanjajući se na Evropu kao glavnog saveznika a u njoj na Nemačku a ne više na SAD.

Tusk je jedini od poljskih premijera desnice koji je koristio one retke momente i prilike za otopljavanje odnosa sa Rusijom, posebno nakon tragične avionske nesreće u Smolensku kada se u pokušaju sletanja na loše opremljeni vojni aerodrom po nemogućim vremenskim uslovima i gustoj magli 2010. godine srušio avion predsednika Leha Kačinjskog i sa njim poginulo jos 95 članova visoke državne delegacije i posade.

Brat blizanac pokojnog predsednika, lider konzervativne opozicije, Jaroslav Kačinjski čak je Tuska nekoliko puta optužio da ima zajedno sa predsednikom Rusije krv na rukama a da je Kremlj uklonio njegovog brata zbog oštrog kursa prema Rusiji. I Kačinjski je međutim, danas kada je postalo jasno da je Tusk favorit za tu visoku funkciju u Uniji, izrazio javno podršku Tusku, dok se do juče cinično šalio: Neka ga vodi ko god hoće, samo da ne bude ovde u Poljskoj.

Tusk, zajedno sa predsednikom Komorovskim, spada u glavne zagovornike teze da bi Evropa trebalo da ignoriše svoj umor od proširenja i što pre u svoje redove primi zemlje zapadnog Balkana, na čelu sa Srbijom a tokom predsedavanja Poljske EU 2011. glavni spoljnopolitički prioritet je bilo dovršavanje pristupanja Hrvatske i napredak ostalih zemalja zapadnog Balkana.

U novim članicama EU preovlađuje mišljenje da će Tusk uspeti da izabalansira popustljivost nove Visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini prema Rusiji. Donald Tusk oženjen je i ima sina i ćerku a iz nezvaničnih izvora poljski mediji javljaju da njegova supruga Malgožata ima velikog udela u ubeđivanju supruga da ostavi nedovršeni posao na domaćoj političkoj sceni i prihvati se funkcije u Evropi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track