FILIP HAMOND: Britanija izlazi iz EU ako joj ne budu vraćena neka ovlašćenja
Foto: Reuters

Uslov

FILIP HAMOND: Britanija izlazi iz EU ako joj ne budu vraćena neka ovlašćenja

Planeta -
Nov britanski ministar spoljnih poslova kaže da ne želi da pretnjama započne pregovore sa EU, ali da je odlučan u nameri da zaštiti britanske interese

LONDON - Novi šef britanske diplomatije Filip Hamond izjavio je da će Britanija, ukoliko Evropska unija ne pristane na promene i nove uslove u vezi sa njenim članstvom, izaći iz 28-člane zajednice.

Hamond je inače prvi zvaničnik na tom položaju koji je javno rekao da će glasati za izlazak Velike Britanije iz EU ukoliko Londonu ne budu vraćena određena ovlašćenja.

"Ukoliko ne bude promena celokupnog načina upravljanja, bez promene u balansu nadležnosti između država članica i EU, bez rešenja za izazove u evrozoni - to nije Evropa koja može da radi sa Britanijom u budućnosti, mora biti promena, mora biti novih pregovora", rekao je Hamond u intervjuu Bi-Bi-Siju.

Poznati evroskeptik, koji je u nedavnoj rekonstrukciji vlade prešao sa mesta ministra odbrane na mesto šefa diplomatije, poručio je da će njegov glavni zadatak upravo da bude da u "narednih devet, 10 mesci pripremi nove pregovore sa EU". Zatim će, kako je naveo, izaći će pred britansku javnost sa svojim preporukama, prenosi Rojters.

"Mi u Vladi smo na istoj poziciji kad je reč o Evropi. Svi verujemo da je status kvo neprihvatljiv način da se upravlja Evropom u budućnosti", rekao je Hamond.

On je tokom izmena u vladi premijera Dejvida Kamerona poručio da njegovo imenovanje šalje signal da je London ozbiljan u nameri da vrati deo ovlašćenja od Brisela. Hamond je rekao da ne želi da pretnjama započne pregovore sa EU, ali da je odlučan u nameri da zaštiti britanske interese, uoči referenduma o povlačenju iz EU, planiranog za 2017. godinu.

Rekonstrukacija Kameronovog kabineta došla je svega 10 meseci uoči izbora u zemlji, na kojima će konzervativci voditi neizvesnu bitku sa opozicionim laburistima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track