FILIP HAMOND: Izgleda da je Folija zaklao džihadista Britanac
Foto: Reuters

FILIP HAMOND: Izgleda da je Folija zaklao džihadista Britanac

Planeta -
Britanski premijer Dejvid Kameron prekinuo godišnji odmor zbog nformacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat

LONDON - Osoba koja se predstavila kao pripadnik ekstremističke organizacije Islamska država i odsekla glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju izgleda je Britanac, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke Islamske države i drugih organizacija i da su umešani u zločine, kazao je Hamond za BBC i dodao da moguće učešće Britanca u tome ukazuje na rizik da oni koji se bore na strani islamskih ekstemista mogu da se vrate u Britaniju i tu izvrše napade.

Nešto ranije je u Londonu saopšteno da će premijer Dejvid Kameron prekinuti godišnji odmor zbog informacije da ekstremista koji je pogubio Folija ima britanski akcenat.

Filip Hamond: Britanija je u opasnosti ako se džihadisti vrate i napadnu u zemlji, Foto Reuters
Filip Hamond: Britanija je u opasnosti ako se džihadisti vrate i napadnu u zemlji, Foto Reuters

Ekstremisti Islamske države objavili su video snimak na kom se vidi kako, u znak odmazde za vazdušne napade SAD u Iraku, odrubljuju glavu američkom novinaru Džejmsu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine. Foli je nestao na severu Sirije radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju Global Post.

Na kraju snimka prikazan je i još jedan zarobljenik, identifikovan kao američki novinar Stiven Sotlof, a ekstremisti su upozorili da njegova sudbina zavisi od sledećeg poteza predsednika Baraka Obame. Sotlof je otet pre godinu dana na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Ovo je prvi put da su pripadnici Islamske države ubili američkog državljanina od izbijanja sukoba u Siriji, u martu 2011. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track