FORMIRANJE UDARNE PESNICE NATO: Pripreme počinju odmah, šaljemo jedinice u istočnu  Evropu!
Foto: Fonet/AP

FORMIRANJE UDARNE PESNICE NATO: Pripreme počinju odmah, šaljemo jedinice u istočnu Evropu!

Planeta -
Spremni smo da odgovorimo na sve bezbednosne izazove, odakle god dolazili, rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen

NJUPORT – Dvodnevni samit NATO u Velsu završen je danas zajedničkom deklaracijom u kojoj se najavljuje formiranje nove udarne jedinice za brze intervencije i niz mera za podizanje borbene gotovosti Alijase.

“Spremni smo da odgovorimo na sve bezbednosne izazove, odakle god dolazili”, rekao je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na završnoj konfereciji za medije, predstavljajući rezultate samita.

On je precizirao da ti izazovi dolaze prvenstveno sa istoka, gde je Rusija, kako je rekao, izvršila agresiju na Ukrajinu, kao i sa juga, zbog pojačane pretnje džihadista u Iraku i Siriji. Nova udarna jedinica će, kako je najavljeno, biti sačinjena od nekoliko hiljada pripadnika raznih vidova vojske i biti “udarna pesnica” NATO, spremna da u vrlo kratkom roku bude poslata na bilo koju tačku globusa.

“Nema sumje da će ova jedinica biti formirana, a pripreme počinju odmah”, rekao je Rasmusen i dodao da će Rusija uskoro moći da se uveri u mnogo vidljivije prisustvo NATO trupa u istočnoj Evropi, kroz pojačane vojne vežbe i često rotiranje jediica. Rasmusen je oprezno pozdravio dogovor o prekidu vatre u Ukrajini uz primedbu da tek treba videti da li će on biti poštovan.

“Ako prekid vatre potraje, to bi mogao biti početak političkog procesa”, ukazao je on, ali je podsetio da “prethodna iskustva ukazuju da su reči i dela dve različite stvari”. Lideri NATO su se danas obavezali da će zemlje članice odsad povećati ulaganja u odbranu, kako bi dostigle propisani prag od dva odsto, koji je dosad većina članica igorisala, postojano smanjujući vojne budžete.

Bezbedost ima svoju cenu”, rekao je Rasmusen i objasio da je ovo prvi put od osivanja NATO da je uvedena zakonska obaveza o poštovanju minimuma troškova za odbranu. U zajedičkoj deklaraciji, koja ima čak 113 tačaka, šefovi država i vlada NATO su podržali sakcije koje su Rusiji uvele SAD, EU i druge države i pozvale Rusiju da povuče trupe iz Ukrajine i poštuje međunarodne obaveze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track