SRBI PRATE REFERENDUM: Uz škotsko da i do samostalne RS
Foto: Montaža

Domino efekat

SRBI PRATE REFERENDUM: Uz škotsko da i do samostalne RS

Planeta -
Srbi se nadaju da će, ako Škotska proglasi nezavisnost, i njima biti omogućeno da osnuju svoju nezavisnu državu

MOSKVA - Srbi u Bosni s velikom pažnjom prate referendum o nezavisnosti u Škotskoj u nadi da će u slučaju otcepljenja te oblasti i njima biti omogućeno da osnuju svoju nezavisnu državu, javlja AFP.

Bosna i Hercegovina sastoji se iz dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine (muslimansko-hrvatskog) i Republike Srpske. U suštini, to je zajednica dva teritorijalno nezavisna entiteta kojima upravljaju Savet ministara i Predsedništvo (zajednički šef države).

Zemlja ima složen sistem upravljanja, koji uzima u obzir interese tri konstitutivna naroda: bosanskih muslimana (Bošnjaci), Srba i Hrvata. Takav model predviđen je Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojim je okončan rat s početka devedesetih godina prošlog veka.

"Mi sada gledamo šta se dešava u Italiji (u Južnom Tirolu), Škotskoj, pa čak i u Kataloniji. Ovo je važno iskustvo za Republiku Srpsku", rekao je predsednik Republike (u sastavu Bosne i Hercegovine) Milorad Dodik. Pitanje nezavisnosti deo je Dodikove kampanje pred izbore, zakazane za 12. oktobar.

"Svrha moje politike je manje da budemo entitet, a više da budemo država", kazao je on u petak na predizbornom mitingu.

"Kad bi se sutra organizovao referendum, većina Srba glasala bi za nezavisnost", izjavio je profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci Miloš Šolaja. On smatra da otcepljenje države "nije realno u sadašnjem trenutku" iako je "Republika Srpska de fakto država s obzirom na široka državna ovlašćenja".

Valentin Incko: Ustav zemlje ne dozvoljava otcepljenje bilo kog entiteta, Foto Fonet/AP
Valentin Incko: Ustav zemlje ne dozvoljava otcepljenje bilo kog entiteta, Foto Fonet/AP

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (međunarodni administrator) Valentin Incko izjavio je da Ustav zemlje ne dozvoljava mogućnost otcepljenja bilo kog entiteta.

U principu, stručnjaci smatraju da bi težnja Srba ka nezavisnosti mogla da izazove početak novog rata. Analitičar Radija Slobodna Evropa Dragan Štavljanin smatra da su Dodikove izjave samo preizborna retorika, mada bi reakcija na nju mogla da bude žestoka ako pozivi na nezavisnost postanu konkretniji.

"Mislim da se to ne može dogoditi bez početka novog rata u Bosni", izjavio je Štavljanin.

"Srpska separatistička politika parališe funkcionisanje države", kazao je za AFP veteran rata u BiH Hadžrudin Džaluk dodajući da bi se BiH pretvorila u "balkansku Palestinu" kad bi se podelila na dve države.

Referendum o nezavisnosti Škotske biće održan 18. septembra. Ako većina ljudi bude izglasala nezavisnost, region će 24. marta 2016. izaći iz sastava Velike Britanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track