KRIVA OLUJA: Alžirski avion pao zbog nevremena i raspao se kad je udario u zemlju
Foto: Reuters

Istraga

KRIVA OLUJA: Alžirski avion pao zbog nevremena i raspao se kad je udario u zemlju

Planeta -
Olupina aviona pronađena je u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom i francuska vojna jedinica upućena je da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije

PARIZ - Loši vremenski uslovi najverovatniji su uzrok pada alžirskog aviona sa 110 putnika i članova posade, saopštili su danas francuski zvaničnici, dodajući da su istražitelji zaključili da se letelica raspala prilikom udara u zemlju.

"Smatramo da se avion srušio zbog vremenskih uslova", izjavio je za radio RTL francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Kaznev je rekao da je "avion uništen u trenutku pada".

Istovremeno, francuski ministar saobraćaja Frederik Kuvilije je rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području, takođe, ukazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Fasom i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kom se nalazio 51 državljanin Francuske jasno je identifikovan uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Oland je rekao u TV obraćanju da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu je, pored francuskih državljana, bilo 24 državljana Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja